L’Escola La Mercè de Martorell participarà en el projecte Pájaros en la nube , que s’encarrega de fer el seguiment de la fauna insectívora de la zona on es duu a terme. Aquest projecte està dirigit per la Fundació IberCivis, que promou diferents iniciatives en àmbits diversos. En aquest cas, el projecte Pájaros en la nube vol monitoritzar la fauna insectívora estatal i necessita la implicació d’estudiants d’arreu. En el cas català, l’Escola La Mercè de Martorell hi participarà amb alumnes de cinquè de Primària, tot i que també hi entraran en joc estudiants de tots els cursos.
El professor Andrés García és l’encarregat de liderar el projecte amb els alumnes de la classe de Cinquè C del centre martorellenc, un grup que ja ha començat a treballar-hi. El projecte se centra en l’observació d’ocells i ratpenats que puguin entrar en la caseta que muntaran i la qual dotaran de sensors per controlar factors com l’humitat o la pressió. Aquestes dades ajudaran els alumnes a conèixer el comportament dels animals tant dins de la caseta com fora, i els permetran fer-ne un control exhaustiu també quan no hi siguin físicament per observar com es comporten.
Un procés multidisciplinar
L’Escola La Mercè rebrà una caseta per instal·lar-la a les immediacions del centre i haurà d’ubicar-la prop de l’escola per començar amb l’observació. Per una banda, els alumnes podran recollir dades in situ , observant el comportament de les espècies que estudiïn. De l’altra, i en línia amb el nom del projecte, hi haurà dades que s’enllaçaran directament amb la base de dades al núvol, en línia. El professor de l’Escola La Mercè, Andrés García, explica que el procés per tenir registres de la seva activitat serà a dues bandes.
Andrés García, professor Escola La Mercè
Pájaros en la nube no implicarà només els alumnes de cinquè curs, sinó que buscaran la complicitat i l’ajuda d’altres cursos. García exposa que “és un projecte transversal” que podrà servir, també, a alumnes de Batxillerat que preparin treballs més específics. “És un projecte que afectarà tota l’escola”, ha apuntat.
Andrés García, professor Escola La Mercè
Alhora, en aquesta iniciativa es reforça el rang d’STEAM. Aquestes sigles es refereixen als projectes que uneixen les ciències, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques (science, technology, engineering, art and maths , en anglès) i completen l’aprenentatge dels alumnes. El mestre martorellenc exposa que aquest treball despertarà la curiositat i la motivació de descobrir com avança la seva investigació, un fet que connectarà els alumnes des del primer minut.
Andrés García, professor Escola La Mercè
L’escola rebrà la caseta els propers dies i començarà amb el projecte d’observació i de recollida de dades. L’enviament dels registres que recullin els enviaran a través de la tecnologia LORAwan, que ha estat dissenyada per a dispositius de baix consum d’alimentació.
Font: L’Escola La Mercè, un dels 100 centres escollits per estudiar la fauna insectívora a l’estat