Els ‘stalkers’ de Martorell assisteixen al Festival Salmôn d’arts vives

Categories General

Dos joves de l’associació Stalkers de Martorell van participar el passat cap de setmana al Sâlmon a Barcelona, el primer festival d’arts vives d’un circuit de cinc al que assistiran enguany. Són Andrea Ruiz i Carles Alemany, que han compartit l’experiència amb joves d’arreu de Catalunya. Tots ells formen el projecte Stalkers , que pretén apropar-los a la gestió cultural i que n’esdevinguin part activa als seus respectius municipis.

Els participants van ser una vintena de nois i noies, d’entre 18 i 25 anys, interessats per les arts escèniques i provinents de Martorell, Alcover, el Prat de Llobregat, Terrassa, Olot, Celrà, Tàrrega i les Terres de l’Ebre. Poblacions i àmbits geogràfics que participen al projecte, ideat pels festivals Sismògraf d’Olot; el FiraTàrrega; Sâlmon i TNT de Terrassa; amb la participació de l’Eufònic de les Terres de l’Ebre i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments respectius.

Al Sâlmon, els joves stalkers van assistir a tres actuacions i a dos concerts “d’estètica contemporània i creativa, que s’ajuda del teatre convencional, segons explica Carles Alemany. Un festival “amb un caire molt modern, molt contemporani i molt expressiu, que et pot xocar si no el coneixes abans”.

Carles Alemany, integrant del projecte Stalkers Martorell

Els stalkers es van trobar a l’espai d’assaig d’El Graner i van compartir opinions sobre els espectacles que van veure. A Alemany li va frapar “els punts de vista tan diferents respecte a una mateixa peça o obra”. Això sí, amb un denominador comú: la confluència de persones “a les que els encanta el teatre”.

Carles Alemany, integrant del projecte Stalkers Martorell

La propera trobada dels Stalkers serà al Festival Sismògraf, que se celebrarà a Olot el proper mes d’abril. Serà la segona cita “d’un projecte de dos anys de durada”, segons comenta l’Anna Bohigas, la seva coordinadora.

En el primer d’aquests dos anys, els joves visiten els cinc festivals -de característiques diferents-, acompanyats d’agents professionals del sector: programadors, artistes, comissaris, gestors i tècnics. En el seu transcurs compartiran interessos, desitjos, context i experiències “per participar activament en la programació cultural dels seus municipis”.

Anna Bohigas, coordinadora del projecte Stalkers

Anna Bohigas afegeix que l’objectiu del projecte és “fer protagonistes i donar veu als joves en el món de la cultura. Un món on sobretot les figures de programació i gestió tenim ja una certa edat i sovint estem molt lluny del col·lectiu jove. Volem que hi tinguin una implicació directa, a partir d’aquest dispositiu, que genera un diàleg del que aprenem els uns dels altres”.

Anna Bohigas, coordinadora del projecte Stalkers

Nou espai web

Per difondre encara més el projecte Stalkers , l’organització va activar la setmana passada un nou web. “Un lloc on estigui el projecte plasmat, i on la gent interessada pugui consultar, veure i participar les actuacions que es duen a terme en les diferents edicions, programes i festivals”, destaca la coordinadora.

El nou web és un pas més “per apropar les arts vives a la població, activar el pensament crític al voltant de la programació cultural i per a que els stalkers participin activament en programacions escèniques municipals més obertes, permeables, col·lectives i per a nous públics més transgeneracionals”.

Font: Els ‘stalkers’ de Martorell assisteixen al Festival Salmôn d’arts vives