La Fundació Johan Cruyff va organitzar ahir al CaixaForum de Barcelona el seu 25è aniversari, un acte que havia de celebrar-se el 2020, però que va ajornar-se per la pandèmia. La cita va comptar amb diferents panells de debat per tractar la transformació social a través de l’esport, un dels pilars de l’entitat. L’alcalde Xavier Fonollosa hi va ser convidat per parlar de l’experiència del Cruyff Court del Camp de Les Carolines i dels Pati14 a les escoles martorellenques.
L’alcalde de Martorell va participar al matí del debat ‘Creant l’espai’, junt amb l’entrenador Ignasi Senabre, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, i el director de la Fundació Eusebio Sacristán, Pedro Crespo.
Fonollosa va reconèixer sentir-se “molt orgullosos de formar part d’aquest gran projecte esportiu i social a Martorell, amb el Cruyff Court al Camp de les Carolines i els Pati14 a les escoles, per impulsar i difondre valors essencials i la igualtat d’oportunitats a través de l’esport i la inclusió”.
“Continuem treballant per impulsar projectes per promoure l’esport saludable al servei de l’educació i la cohesió social. Lluitar contra les desigualtats dels nens i nenes és vetllar per l’equitat, la integració i la bona convivència de tots els martorellencs i martorellenques”, va apuntar l’alcalde, qui va felicitar la fundació per la bona feina feta durant aquests 25 anys.
A continuació, es va fer el debat ‘Construint futurs’ amb Sander Waare, coordinador del projecte Cruyff, Yolanda Antín, responsable d’Aliances de la Fundació Barça, Alejandro Fernández, responsable comercial de l’Àrea Corporativa de la Fundació La Caixa, Antoni Tramullas, metge esportiu, i Naybelis Dotel, jugadora amateur .
A més, es va preestrenar un documental produït per Mediapro i que porta com a nom Más que un campo .
A la tarda, va tenir lloc el debat ‘Johan Cruyff Filantrop’ amb la presidenta de la Fundació Cruyff, Pati Roura, la filla de Johan Cruyff, Susila Cruyff, i el director corporatiu de l’Àrea de Màrqueting i Educació de la Fundació La Caixa, Xavi Bertolín. També van participar-hi, a través d’un audiovisual, el director de Mediapro, Jaume Roures, i el president del FC Barcelona, Joan Laporta.
Per últim, es va fer el debat ‘Si pots fer alguna cosa per a algú, cal que la facis’ amb els exentrenadors del FC Barcelona, Pep Guardiola i Ronald Koeman, i l’extenista Àlex Corretja.
Un quart de segle promovent l’esport inclusiu
La Fundació Johan Cruyff va néixer fa un quart de segle amb l’objectiu de promoure l’esport entre els infants i joves amb més necessitats. La seva tasca es basa en tres projectes principals:
Els Cruyff Courts són espais de trobada segurs que permeten als nens practicar tota mena d’esports i participar d’activitats dirigides. Un conjunt d’experiències que contribueixen positivament al seu creixement, tant físic com mental.
A Martorell, l’any 2017 es va inaugurar el Cruyff Court del Camp de Les Carolines , apadrinat per l’exjugador del FC Barcelona Hristo Stòitxkov, on anualment es realitzen jornades escolars i el torneig 6vs6.
Els Pati 14 fan que els patis escolars siguin un lloc atractiu per jugar, donant l’oportunitat a l’escola i als nens d’escollir el disseny dels seus propis patis. Les escoles Mercè Rodoreda , Vicente Aleixandre , Juan Ramon Jiménez i José Echegaray de Martorell formen part de la iniciativa.
I l’esport adaptat es destina a nens amb algun tipus de discapacitat. L’esport i el joc són importants, no només per a la seva salut sinó també per a la seva interacció social.
Més de 250.000 nens d’arreu del món es beneficien de la tascade la Fundació, sobretot a través dels 88 camps que tenen repartits en 20 països, ja que són una eina per mantenir aquests nens i joves al més saludables possible i els ajuda a conviure en aquesta societat. A Catalunya hi ha més de 8.000 nens que participen directament dels projectes d’esport adaptat.
La directora de la Fundació, Pati Roura, va mostrar el seu orgull de veure el poder integrador que té l’esport, i és que no només és salut física, sinó també mental. “Nens amb discapacitat o amb escassos recursos senten que formen part d’aquesta família, que és la del Johan, i gràcies als nostres projectes se’ls dona una oportunitat que potser mai han tingut”.
La Fundació no s’atura i ara volen fer un pas més per continuar ajudant. “La COVID no ha ajudat a millorar les situacions precàries i aquesta desorientació personal que hi ha entre la joventut amb tants casos de trastorn mental. Volem continuar treballant perquè cada cop hi hagi menys infants i joves amb risc d’exclusió social a través de l’esport com a eina d’inclusió”.
Font: L’alcalde Xavier Fonollosa, convidat al 25è aniversari de la Fundació Cruyff