El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) està celebrant el cinquantè aniversari de la creació de l’entitat i els quaranta anys d’excavacions programades als jaciments arqueològics de Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort. Aquest dissabte ha inaugurat l’exposició commemorativa CEM 50/40 arqueologia instal·lada a la primera planta del Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna.
La inauguració de la mostra, que vol contribuir a descobrir la tasca que han dut a terme un seguit de persones per preservar i revalorar el patrimoni local, ha estat presidida per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; el regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Museus, Andreu González; i la presidenta del CEM, Rosario Navarro. Durant el seu parlament inaugural, l’alcalde ha destacat que “per Martorell és un luxe egoistament interessant tenir una entitat com el Centre d’Estudis Martorellencs que investiga rigorosament el nostre passat. Per això, des de l’ajuntament donem suport públic als projectes de l’entitat”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Museus, Andreu González, ha remarcat que “fan una feina excel·lent a través de la recerca als jaciments” i ha afegit que “per part de l’ajuntament han incrementat el suport econòmic perquè l’entitat pugui continuar aportant noves descobertes a través del seu treball d’estudi”.
Andreu González, regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Museus
CEM 50/40 té un doble fil conductor. Per una banda, l’entitat i, per l’altra, les excavacions. La presidenta Rosario Navarro ha parlat de l’entusiasme que va portar a diverses persones, fins a Santa Margarida, en un moment en què la casa estava en molt males condicions de conservació. “Persones amb una trajectòria professional pròpia que han contribuït de forma altruista i voluntària al creixement i a la diversitat d’activitats que han fet al llarg de la seva pròpia història”, ha dit Navarro.
Rosario Navarro, presidenta del CEM
El Centre d’Estudis Martorellencs s’ha dedicat, al llarg dels darrers cinquanta anys, a fer aportacions notòries en els àmbits de la recerca, la comunicació i la innovació. La presidenta ha volgut agrair el suport de l’Ajuntament de Martorell que “a través dels convenis han consolidat les línies d’investigació que donen garantia de futur”, ha expressat.
L’espai expositiu combina els plafons amb vídeos per resseguir la història. Incorpora una petita escenografia del muntatge d’una excavació al camp mentre s’està fent, per aproximar el treball arqueològic al públic i, fins i tot, un petit apartat a l’entrada dedicat als infants. El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, ha explicat que “veiem l’exposició com un teixit que s’ha tramat al voltant de l’arqueologia, però també per la passió per la recerca i les vivències personals”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
L’exposició CEM 50/40 arqueologia serà de llarga durada i es podrà visitar fins al 18 de desembre. L’horari d’estiu per veure-la serà els dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h i tancada del 20 al 28 d’agost. L’horari de tardor -octubre, novembre i desembre- serà els divendres de 18.00 a 20.00h, dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h. El CEM preveu fer visites comentades un diumenge de cada mes. La primera està prevista pel 24 de juliol.
Font: Inaugurada l’exposició ‘CEM 50/40’ del Centre d’Estudis Martorellencs