Martorell disposarà d’un Punt Lila al voltant dels concerts de la Festa Major

Categories General

Martorell disposarà d’un Punt Lila durant les nits i matinades de Festa Major. Es tracta d’un punt de suport, informació i atenció per lluitar contra les agressions i violències sexistes i masclistes. L’impulsa l’Ajuntament de Martorell i el coordina la Cooperativa Cúrcuma , que treballa en l’acció, diversitat i transformació amb perspectiva de gènere.

El Punt Lila serà a Martorell durant tres nits i matinades: la primera, la del dissabte 13 al diumenge 14, que s’instal·larà a la plaça de l’Església -de 23.00 a 04.00h-. D’altra banda, les nits i matinades del 14 i del 15 d’agost, serà al carrer de Josep Vilar, de 22.30 a 04.00h. Per a la darrera matinada -la del dimarts 16 al dimecres 17-, monitores de carrer, agents de seguretat i encarregats de les barres -que han rebut una formació prèvia- atendran qualsevol situació.

Martorell s’afegeix a la necessitat de donar resposta, un cop més, a les agressions i comportaments sexistes, tant en forma d’assetjament, violència, mirades i actituds lascives, tocaments corporals sense permís o comentaris ofensius o degradants i agressions LGTBIfòbiques. Diferents tipologies d’agressions i comportaments que poden tenir lloc en activitats festives. Així ho destaca la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Martorell, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament

El Punt Lila té diverses funcions. Una d’elles és “donar resposta a les múltiples agressions sexistes i masclistes en espais d’oci nocturn arreu, per raó de sexe, gènere, preferència o orientació sexual, cap als cossos de els dones i també cap a les persones del col·lectiu LGTBI+, buscant la tolerància zero”. Així en descriu la primera la responsable d’administració i tresoreria de la Cooperativa Cúrcuma, Maria Vidal Ferreté.

Maria Vidal Ferreté, coordinadora de Cúrcuma

També esdevé un punt d’informació “per parlar sense tabús de totes les violències masclistes que ens envolten, visibilitzar-les, generar denúncia social, nombrar-les i col·lectivitzar-les, i oferir informació sobre diversitat afectivo-sexual i de gènere, sexualitat, consentiment i poder sensibilitzar, parlar i generar discursos”.

Maria Vidal Ferreté, coordinadora de Cúrcuma

Altres funcions del Punt Lila són “la divulgació entre la ciutadania dels diversos serveis especialitzats existents al territori”. És el cas del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els recursos institucionals que donen resposta i atenen les víctimes. Es faciliten diversos telèfons d’atenció les 24 hores: el de la Policia Local (93 775 07 83) o la Línia d’Atenció a les Dones en situació de violència de la Generalitat (900 900 120). A més, el SIAD atén al carrer de Francesc Santacana 13 (93 773 51 93) de dilluns a divendres, i disposa del correu siad@martorell.cat. El número de mòbil del Punt Lila és el 670 06 67 74.

Una altra tasca del Punt és “conèixer els diferents col·lectius feministes o entitats per teixir xarxes”, i “fer l’acompanyament i l’acollida. Si es produeix una agressió in situ o en el passat, és un espai amb persones i professionals especialitzats en acompanyament de violències masclistes, i esdevé un espai de reparació i suport, que ofereix recursos si s’escau”, comenta Vidal.

Maria Vidal Ferreté, coordinadora de Cúrcuma

Finalment, el Punt Lila esdevé també una eina “per al diagnòstic. Es van recollint dades de manera anònima, per després fer-ne un informe a nivell municipal que serveixi per pensar les polítiques”.

A més de les persones i professionals que atenen, el Punt Lila implica un dispositiu coordinat: “personal de les barres de bars, col·lectius, monitors, tècnics i personal de l’Ajuntament i cossos i agents de seguretat”, diu la coordinadora de Cúrcuma. Persones que han rebut prèviament formació per entendre conceptes i poder actuar si és necessari.

 

Font: Martorell disposarà d’un Punt Lila al voltant dels concerts de la Festa Major