Els alumnes de Batxillerat Científic de l’Institut Joan Oró van duu a terme divendres un mostreig al riu Anoia per analitzar i quantificar la presència de residus plàstics i microplàstics. L’activitat formava part de la campanya ‘Plastic Pirates. Pescadors de plàstics ‘, un projecte de ciència ciutadana europeu liderat per la DLR Projektträger d’Alemanya i finançat per la Comissió de la Unió Europea dins del programa Mission Restore our Oceans and Waters by 2023.
En la campanya hi participen centenars de centres educatius, 40 dels quals a Catalunya, de 10 països europeus. Els resultats formaran part d’una base de dades pública que servirà per a la recerca científica sobre contaminació per residus plàstics i microplàstics als ecosistemes fluvials.
Maria Ferrerons, professora encarregada del mostreig, assegura que “la campanya és relativament nova a Europa, però ja s’havia iniciat fa anys a Xile, i pretén que, gràcies a la implicació de joves de diferents centres de Secundària, obtenir un gran volum de dades que siguin comparables entre elles, per analitzar la presència de plàstics i de microplàstics a tots els rius europeus. Actualment, ja està sent un èxit perquè les dades que s’han recollit ja han permès publicar articles científics”.
Maria Ferrerons, professora Institut Joan Oró
Els alumnes es van dividir en diferents grups per tal de rastrejar la zona i poder recollir mostres representatives de la contaminació del riu. Una de les estudiants, Jana Oliveres, explica que “el meu grup s’especialitza a recollir i classificar els residus que trobem. De moment, hem trobat envasos de menjar, cigarretes i plàstics petits”.
Jana Oliveres, alumna
Ferrerons remarca que aquest tipus d’activitats són importants pels joves estudiants “perquè entenen com funciona la ciència sent partícips directes perquè estan fent el mostreig ells i en faran un primer anàlisi. A més, prenen consciència de quina és la problemàtica en un riu que passa pel seu municipi. També podran comprovar si hi ha microplàstics, de quin tipus i de quins possibles orígens. Sobretot aprenen com funciona la ciència fent ciència”.
Maria Ferrerons, professora Institut Joan Oró
A la web de ‘Plastic Pirates’ es pot trobar un mapa on buscar per països o per campanyes per veure quins centres hi han participat, i, a més, es poden consultar els protocols i materials didàctics associats. Les dades obtingudes es compartiran a una base pública quan s’hagin acabat les investigacions en els diferents punts de recerca.
Font: El Joan Oró participa a la campanya ‘Plàstics Pirates. Pescadors de plàstics’