El Centre d’Estudis Martorellencs ha organitzat aquest diumenge una excursió guiada al Monestir de Sant Genís de Rocafort per donar a conèixer els resultats de la cinquantena campanya d’excavacions arqueològiques de la zona. Del 10 al 28 d’octubre, els experts de l’entitat, juntament amb estudiants de la Universitat de Barcelona, han estat excavant aquest enclavament, treball que forma part del projecte de recerca ‘L’Articulació del paisatge rural altmedieval: Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida (Martorell (2022-2025)’.
Joves i grans han emprès aquest matí una caminada cap al Monestir de Sant Genís, acompanyats pel director de les excavacions, Alfred Mauri, qui ha explicat que el motiu de la visita és “donar a conèixer els resultats de la campanya d’excavació, ara hem fet la cinquena a Sant Genís de Rocafort, vam començar el 2018. També aprofitem per divulgar aspectes de la història, parlem del que hem descobert, però també dels habitants que hi havia a Sant Genís de Rocafort, de la vida i de les incidències dels monjos, i d’una societat que era bastant violenta, fins i tot en l’àmbit monàstic”.
Alfred Mauri, director de les excavacions
“Les quatre campanyes anteriors vam excavar l’església i el que eren les dependències monàstiques que queden al cantó sud. En aquesta campanya hem acabat d’excavar la part superior, el costat nord. És una zona que està molt batuda pels vents del nord, pel fred i té menys sol, per tant allà hi havia poques construccions. Tot i això, hem trobat algunes restes de necròpolis amb alguns enterraments i indicis d’assentaments anteriors que ens remeten a les primeres èpoques del món romà. Hem buidat parcialment l’antiga cisterna, i hem prospectat i excavat part de la zona que ocuparia la façana oest per veure com organitzar les campanyes dels anys vinents”, ha dit.
Alfred Mauri, director de les excavacions
Amb tot, ara comença la segona part de la feina d’investigació arqueològica de la zona amb el treball de laboratori, que inclou l’estudi dels materials arqueològics i de les restes antropològiques. Totes les noves troballes aconseguiran aportar noves dades sobre la història i els habitants del Monestir de Sant Genís.
A banda de gaudir del paisatge i d’una agradable ruta muntanyera, els assistents han pogut veure una recreació històrica de la mà del grup Sagramental de Sant Genís. Amb vestimentes de l’època i amb un discurs fet a consciència, s’han explicat les quotidianitats de l’era en què es va construir el monestir.
Font: Portes obertes al Monestir de Sant Genís amb motiu de la campanya d’excavacions