La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament obre el termini de participació al 48è Premi Vila de Martorell , un dels certàmens de poesia i literatura més tradicionals i emblemàtics de Catalunya. Enguany es lliuraran 20 premis -quatre de categoria general i 16 de locals- i hi haurà una dotació propera als 8.000 euros. El límit de recepció d’originals serà el 16 de febrer.
L’edició presenta novetats, avança la secretària del Premi Vila, Josefina Canals. D’una banda, que la presentació de tots els originals es farà exclusivament per via telemàtica al web . També s’amplien els premis escolars a alumnes de cicle inicial i mitjà de primària per acostar-los a la literatura, i s’introdueix un premi al millor reportatge històric de Martorell, que nodrirà la col·lecció local de la Biblioteca. La il·lustració del cartell d’enguany ha estat obra d’Antònia Vicens -Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2022-, i porta per títol La força de les paraules.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
El certamen s’estructura en la categoria general i la local. La primera consta de quatre premis. Els concedits al millor poema en llengua catalana i al millor poema en llengua castellana estan dotats amb 2.000 euros cadascun i la publicació de l’obra. El poemari presentat ha de ser original, inèdit i escrit en Arial cos 12, d’un mínim de 500 versos i convertit a PDF.
El premi a la millor traducció de clàssics Memorial Montserrat Ros reconeix al millor projecte de traducció al català d’una obra literària grega o llatina de l’antiguitat, l’edat mitjana, el període bizantí o el Renaixement, i està dotat amb 2.000 euros i la publicació del treball.
Tanca la categoria general el premi al microrelat , on joves i adults han de presentar un text original, inèdit, escrit amb lletra Arial cos 12 i amb una extensió màxima de 2.400 caràcters amb espais. El premi són 400 euros.
Premis locals
De premis locals se’n concedeixen 16, per al públic adult, juvenil, i d’escolars de Primària, d’ESO i de Batxillerat. El més destacat serà el premi d’adults al millor llibre de poemes o prosa -780 euros, un taller d’escriptura i l’edició de l’obra-. També d’adults hi ha premi al millor conte, al millor poema i al millor reportatge sobre la història de Martorell – 100 euros i un taller d’escriptura cadascun-.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
Hi ha 12 premis locals: al millor conte o poema per als alumnes de cicle inicial, mitjà i superior de primària; per als de primer i segon cicle d’ESO i per als de Batxillerat. En total, reparteixen més de 450 euros i altres obsequis com entrades al Tibidabo o a Port Aventura i tallers d’escriptura.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
Per presentar els originals caldrà omplir el formulari del web www.premivila.martorell.cat i adjuntar l’original en PDF fins el 16 de febrer.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
Josefina Canals recorda que “tothom té la porta oberta a aquest guardó, petits, mitjans i grans. Escriure ens serveix per aturar-nos, reflexionar i estar per nosaltres mateixos, per plasmar tot allò que tenim dins, sensacions, pensaments, històries viscudes…També el que podem mirar o el que podem ficcionar, o allò que reflecteix una història que parla de casa nostra”.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
Una particularitat del Premi és que el jurat no resta en l’anonimat: “Especifiquem des d’un primer moment qui el composa”. Àlex Susanna el presidirà de nou, i també l’integren Anna Bou Jorba, Meritxell Nus Gallart, Jordi Julià Garriga i Marcel Riera Bou -premis generals al millor poema català i castellà-; Jaume Pòrtulas Ambròs, Pere J. Quetglas Nicolau, Carles-Jordi Guardiola Noguera i Jordi Raventós Barlam -premi a la millor traducció de clàssics-; Marc Artigau Queralt, Susana Camps Perarnau, Mònica Fulquet Tenas i Jesús Lana Voltà -premi microrelat-, i Erika Bermejo Santiago, Alba Bohigas Condal, Jordi Morera Oliveras, Salomé Orteu Mesalles, Mercè Parera Raspall i Montserrat Torras Salvat en les categories locals.
Font: El 48è Premi Vila comença a fer camí i ja s’admeten els originals