Com ja és tradicional, a mitjans del mes de novembre l’associació de veïns Pont del Diable organitza la Festa del Tíscar, en honor a aquesta Mare de Déu. Per això, aquest diumenge dia 13 ha preparat una matinal amb missa solemne, concert d’un duet, un taller infantil per aprendre a fer clauers i repartiment de la coca de codony.
El barri del Pont del Diable commemora la Festa del Tíscar en les proximitats de l’onomàstica de Sant Martí de Porres, del passat dia 3 de novembre. Venera la imatge de la Mare de Déu del Tíscar, patrona del poble de Quesada (Jaén), i que llueix a la capella de Sant Joan del carrer de Pere Puig.
Isidre Ricart, secretari de l’associació de veïns, explica que la matinal engegarà “a les 11.00h a la plaça de la Creu, amb un taller infantil per aprendre a fer clauers”. Continuarà a les 12.15h a la capella de Sant Joan la missa en honor a la Mare de Déu de Tíscar i Sant Martí de Porres”, i tot seguit un concert de biela i contrabaix a càrrec del duet To Two Too Duo”. per acabar, “es repartirà la coca de codony del Tíscar”.
Isidre Ricart, secretari de l’AV Pont del Diable
Donada la coincidència d’horaris, l’habitual ofici religiós dominical a la parròquia de Santa Maria se substituirà en aquesta ocasió pel de la capella de Sant Joan.
En acabar, es repartirà entre el veïnat la coca del Tíscar, un dolç fet amb codony que té els seus orígens en una recepta del segle XVIII. L’historiador Ferran Balanza la va recuperar dels arxius municipals, i el pastisser Ramon Artigues l’ha recreada.
Una festa que arrenca del segle XVIII
La raó de ser de la festa i de la vinculació entre Martorell i Quesada té els seus orígens l’any 1751, en plena Guerra del Francès. Un soldat d’aquesta localitat andalusa que participava en el conflicte bèl·lic es va curar de les seves ferides a l’Hospital de Martorell, i va complir la promesa de donar una imatge de la Mare de Déu del seu poble.
La imatge es va destruir durant la Guerra Civil i la festa va deixar de celebrar-se, fins que l’any 1993 l’associació de veïns la va tornar a recuperar. Dos anys més tard, una expedició de veïns del barri es van desplaçar fins a Quesada per protagonitzar un intercanvi cultural i religiós al voltant de la figura de la Mare de Déu. L’esdeveniment va ser correspost per una representació andalusa, que va venir a Martorell i que va fer donació d’una nova talla.
Font: Pont del Diable ret homenatge a la Mare de Déu del Tíscar la matinal de diumenge