Martorell s’adhereix un any més a la Setmana Europea de Prevenció de Residus , i per aquest motiu la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament ha preparat accions per difondre estratègies de reducció de residus i noves pautes de consum a la població. A casa nostra, els actes començaran el 20 de novembre i es perllongaran fins el 3 de desembre.
El tret de sortida és aquest diumenge a les 10:00h es presentarà a l’Escola Lola Anglada la Guia de Consum Responsable de Jocs i Joguines de Martorell , feta pels alumnes de 5è de l’escola Mercè Rodoreda i Lola Anglada, que han estat fent unes sessions de treball prèvies. Reflexiona al voltant de la despesa energètica i d’emissions que generen la fabricació, distribució i consum de cada joguina. També planteja com repensar la manera de consumir-les i com allargar-ne la seva vida útil, i quines opcions tenim per dur-ho a la pràctica a Martorell amb l’objectiu de promoure la cultura del joc més sostenible. Durant la presentació es disposarà d’un servei de canguratge a aquells que ho hagin sol·licitat a aquest enllaç.
La tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament Glòria Carrera explica que el mateix dia i lloc, d’11.00 a 14.00h, “es rebrà la visita de la Reparatruck , un servei mòbil gratuït que posa a disposició de tothom un tècnic qualificat que ensenya a reparar petits electrodomèstics, bicicletes i aparells informàtics per tal d’allargar-los la seva vida útil”.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament
El dissabte 26 de novembre (de 10.00 a 14.00h) a la Rambla de les Bòbiles, arriba el 12è Mercat d’Intercanvi i de Segona Mà . La cita anual amplia enguany el seu abast i podrà acollir fins un centenar de parades, acompanyades d’uns expositors amb informació de la prevenció de residus i la recollida selectiva.
El mateix dia (11.00h, Biblioteca Francesc Pujols) i en relació amb el projecte La Vida dels Jocs i les Joguines s’organitza “un taller de reinvenció de peluixos, per ajudar als infants de 6 a 12 anys a crear-ne de propis a partir de parts de peluixos descartats. Cada infant haurà de portar un peluix que ja no vulgui i fer anar la imaginació per crear una nova joguina, ja que encara poden tenir molta vida”.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament
Prèviament, s’haurà fet “una sessió especial de l’Hora del Conte, aquest cop relacionada amb el tema i fent la lectura de La Tom a l’Hospital de joguines “, que convida a reflexionar sobre les possibilitats d’allargar la vida útil a les joguines.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament
També es difondrà la nova Guia de Consum Responsable de Jocs i Joguines amb un vídeo, s’exposaran dos roll-ups i es donarà difusió del nou grup de Whatsapp The Big family-Martorell, per posar en contacte persones que ofereixen objectes que ja no volen amb aquelles que els poden necessitar.
El 28 de novembre, la Sala Muxart del Centre Cultural acollirà, a partir de les 17.30h, la presentació de la diagnosi i proposta d’accions del Pla Local de Prevenció de Residus.
A partir de l’1 de desembre la Deixalleria disposarà d’un punt de recollida de jocs i joguines en bon estat que seran donades a ONG per a reutilitzar en els seus projectes socials.
Finalment, el dissabte 3 de desembre (d’11.00 a 13.00h) a la Biblioteca tindrà lloc una sessió familiar del nou joc ‘Lliures d’envasos’. Un joc per entendre l’impacte ambiental que tenen els envasos d’un sol ús i aprendre a reduir-los, per al públic en general i familiar amb infants a partir de 8 anys -també hi poden participar germans més petits-. Es tracta de la presentació del joc elaborat des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que es deixarà en préstec a les escoles locals.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra arreu del vell continent entre el 19 i el 27 de novembre i ofereix nombroses activitats presencials i un portal virtual de recursos gratuïts per fomentar el Residu Zero. Enguany posarà el focus en els tèxtils.
Font: Setmana d’activitats per ser conscients de la necessitat de reduir residus