Divendres s’estrena el documental sobre els 50 anys de la riuada a Martorell

Categories General

Divendres 13 de gener, a les 19.00h, les entitats Martorell Viu i Cinema del Diable presentaran al Centre Cultural el documental commemoratiu dels 50 anys de la riuada de 1971. L’audiovisual que es projectarà a l’Auditori Joan Cererols, i que s’acompanyarà d’un cine-fòrum, recull imatges i testimonis de la crescuda de les aigües que va desbordar el riu Llobregat i l’Anoia i que va provocar importants danys materials.

Aquest és el resultat final d’un seguit d’actes que Martorell Viu va impulsar l’any 2021 per commemorar els 50 anys de la riuada. Bàsicament xerrades i activitats, que les aportacions de material audiovisual per part de molts testimonis i l’ajut de Cinema del Diable van convertir en un documental que esdevé un testimoni o memòria històrica del que va viure Martorell el 20 de setembre de 1971.

El document té una durada de 45 minuts i és “un recull de quatre  filmacions recuperades, de fotografies del moment i una selecció de 12 testimonis que expliquen en primera persona què va passar”, com explica el president de Martorell Viu, Alfred Bellés.

Alfred Bellés, president de Martorell Viu

L’entitat ecologista ha treballat els dos darrers anys en la recerca de persones que van viure aquell episodi. “Primer buscàvem recollir testimonis escrits, però com que se’ns va ocórrer enregistrar-los en vídeo, es va fer un documental amb la gran col·laboració dels companys de Cinema del Diable”, diu.

Alfred Bellés, president de Martorell Viu

El 20 de setembre de 1971, un fort temporal va caure sobre gran part de Catalunya i van provocar un desbordament de les aigües de rius i rieres. Els efectes van ser especialment greus a Martorell, Cornellà, Terrassa, El Prat de Llobregat, Girona i Figueres, i van causar 21 morts en total. No hi va haver víctimes a Martorell, però les intenses pluges van desbordar el riu Llobregat -que va registrar el cabal màxim del segle XX, 3.150 metres cúbics per segon- i de retruc l’Anoia.

A Martorell es van registrar pujades del nivell de l’aigua de fins a tres metres per sobre del nivell normal. Moltes indústries van quedar negades i, com a conseqüència, van haver de tancar i molts treballadors es van quedar sense feina. Va costar molt de temps restablir certa normalitat per a algunes famílies. Bellés apunta que “per sort, la pujada es va produir de dia i no hi va haver pèrdues humanes, perquè es va poder evacuar la gent. Però hi va haver grans pèrdues materials”.

Alfred Bellés, president de Martorell Viu

Els danys als habitatges van ser quantiosos. Per a acollir les famílies afectades es va habilitar l’asil de gent gran de Sant Joan de Déu, pavellons prefabricats i molts veïns van acollir-ne d’altres a casa seva. L’aiguat va provocar talls en el subministrament elèctric i el col·lapse del clavegueram. Les piscines, municipal i del Club Natació Martorell, van patir les conseqüències, i l’horta de la ribera del riu va quedar inundada. Les aigües van respectar els ponts, entre ells el del Diable, però l’elevat de la Renfe es va inundar.

Un episodi que, per Bellés, va ser “un toc d’atenció molt important respecte a la fal·lera pel creixement que acaba ocupant espais inundables”, i que s’ubica temporalment en els darrers anys del franquisme, en un context “de gran efervescència desarrollista i d’un gran creixement urbanístic i industrial”. El president de Martorell Viu recomana tothom assistir al documental i al posterior cine-fòrum on tothom podrà intervenir.

Alfred Bellés, president de Martorell Viu

Com a preludi d’aquesta activitat, el 28 de setembre de 2021, el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna va acollir la presentació del tràiler del documental   dels 50 anys de la riuada a Martorell.

Font: Divendres s’estrena el documental sobre els 50 anys de la riuada a Martorell