El cicle de seminaris ‘L’Esport Saludable al Servei de l’Educació, la Cultura i la Cohesió Social’, organitzat per la Regidoria d’Esports amb motiu del nomenament de Martorell com a Ciutat Europea de l’Esport 2023 , ha començat aquest matí a l’Auditori Joan Cererols. L’objectiu és generar coneixement i aportar valor, a través de la presentació de diferents projectes, models i programes vinculats a l’activitat física, la pràctica esportiva i el seu impacte a la societat.
El primer seminari duia el nom ‘Esport i Salut: Recepta sanitària esportiva i social’, i ha tractat a fons el concepte de recepta sanitària esportiva i social i en què s’han ntercanviat experiències i dubtes per part dels assistents.
Hi han intervingut l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa; la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende; el cap de Salut Pública i Consum del Prat de Llobregat, Hèctor Gómez; el regidor d’Esports i Projectes Europeus de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Josep Monràs Galindo; Cristina Casajuana Kögel, tècnica superior de salut pública a la Subdirecció general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques i Lena Reisloh, tècnica de salut pública de la Subdirecció general de Promoció de la Salut; així com Jill O’Neil i Diane Cunningham, les impulsores del projecte Glasgow Life.
L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa ha exposat que “la concepció que tenim de l’esport és com un element d’integració imprescindible que hem de treballar-lo en xarxa”. Per això, ha destacat, ha començat el cicle de seminaris.
Xavier Fonollosa, alcalde Martorell
De la seva banda, la regidora Soledad Rosende ha explicat que en l’agenda dels seminaris “intentarem incorporar la mirada d’agents diversos que treballen cercant finalitats similars o idèntiques”.
Soledad Rosende, regidora Ensenyament i Salut
En aquesta jornada s’ha presentat el projecte ‘Live-Well Glasgow Life ‘ de la mà de les seves impulsores Jill O’Neil i Diane Cunningham. Aquest és un programa en col·laboració amb el Servei Nacional de Salut del Regne Unit (NHS) que aspira a millorar el benestar físic i mental de les comunitats locals de Glasgow (Escòcia). Estructurat en sis eixos, un d’ells l’esportiu, va començar el 2022 en tres àrees de la ciutat escocesa.
En paral·lel, també s’han exposat dos projectes que s’han aplicat en dues ciutats catalanes. Al Prat de Llobregat, el pla ‘La recepta del benestar’ es basa en recomanar l’activitat esportiva a les persones que se sumen a aquesta iniciativa i a través de prescriptors municipals, els orienten sobre quines són les activitats més adients per a ells. Héctor Gómez és el cap de Salut Pública i Consum del Prat de Llobregat i n’ha parlat: “agrupem les diferents activitats en àmbits i la persona que fa aquesta prescripció decideix quin activitat li va millor a cada persona”.
Héctor Gómez, cap Salut Pública i Consum El Prat de Llobregat
El regidor d’Esports i Projectes Europeus de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha presentat ‘La recepta esportiva’, un projecte que va néixer el 2017 per augmentar el nombre de persones que fan exercici de manera regular. Per dur-ho a terme, plantejaven que els sanitaris receptessin activitat física des dels Centres d’Atenció Primària als pacients. “La monitora feia un acompanyament als ciutadans que tenien aquesta recepta esportiva i els relacionava amb els equipaments i els projectes esportius de la ciutat”, ha detallat.
Josep Monràs, regidor Esports i Projectes europeus Mollet del Vallès
La tècnica superior de salut pública a la Subdirecció general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, Cristina Casajuana Kögel, i la tècnica de salut pública de la Subdirecció general de Promoció de la Salut, i Lena Reisloh, han ensenyat de quina manera del Programa Prescripció Social i Salut treballa per tal de reduir la desmedicalització dels qui hi participen. La millora de la qualitat de vida i el benestar emocional, així com l’autoestima, és una de les fites d’aquest projecte.
El cicle seguirà el 13 d’abril per tractar la relació entre esport i educació i fins a finals de 2023 tractarà els valors (29 de juny); la cohesió social (14 de setembre); polítiques locals (19 d’octubre); la diversitat (23 de novembre) i la jornada de cloenda se celebrarà el 14 de desembre.
Font: Engega el cicle de seminaris d’esport posant el focus en la salut