La bibliotecària de l’Abadia de Montserrat Àngels Rius i Bou va presentar aquest dijous a la Biblioteca Francesc Pujols el llibre Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939) . L’obra descriu un episodi de la Guerra Civil: la instal·lació de dependències de l’Exèrcit de l’Est a la Colònia Puig i a Montserrat, amb la creació d’un hospital militar, conegut com a Clínica Z. Té com a un dels escenaris la muntanya santa, i per això es va presentar a casa nostra coincidint amb el dia de la Mare de Déu de Montserrat.
Rius és Llicenciada en Història de l’Art i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la UB, entre d’altres. Fa molts anys que treballa a la Biblioteca de l’Abadia de Montserrat, i aquí va ser on va generar-se aquesta obra, a partir d’una troballa, mentre feia neteja a un altell.
Explica que “vaig trobar unes capses amb una cinquantena de llibres, amb la particularitat que tenien una tarja de préstec on posava ‘CRIM nº 15 de Vic”. Rius va descobrir que CRIM eren les sigles de Centre de Reclutament i Instrucció Militar, i que es tractava “dels llibres que havien estat a l’Hospital Militar que hi havia hagut a Montserrat, proporcionats per les milícies de l’exèrcit de la República Espanyola”.
Àngels Rius, bibliotecària de l’Abadia de Montserrat
Els volums trobats eren “els que es donaven als soldats per tal d’instruïr-los, ideològicament. Corresponien a autors comunistes i anarquistes i els feien servir a les biblioteques els comissaris que instruien la tropa”.
L’autora explica que, en condicions normals i tal i com es van succeïr els esdeveniments de la Guerra i el triomf falangista, aquests documents haurien estat extrets de les biblioteques per part de les Juntes de Depuració i s’haurien cremat. És dels pocs llocs que es van poder conservar”.
Àngels Rius, bibliotecària de l’Abadia de Montserrat
Els llibres es van desar dins d’unes caixes i allà van romandre durant més de 80 anys, fins que l’Àngels els va rescatar. En un primer moment, va tenir la intenció de catalogar-los, però poc a poc va sentir el cuquet d’anar investigant, cada cop més, sobre aquells fets. Aquí va començar un treball que ha durat cinc anys:
Àngels Rius, bibliotecària de l’Abadia de Montserrat
Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939) inclou, a més del text, fotografies i imatges dels documents i antics certificats de treball. Dona a conèixer la instal·lació de dependències de l’Exèrcit de l’Est, primer a la Colònia Puig i posteriorment a Montserrat, amb la creació d’un hospital militar conegut com a Clínica Z.
S’hi explica la vida quotidiana d’artistes, sanitaris, treballadors, mossos d’esquadra, polítics, nens, refugiats i espies, i la creació d’una biblioteca que va sobreviure a la retirada de l’exèrcit, destinada a la formació política i cultural dels soldats.
Finalment, s’hi presenta la creació del segell editorial Ediciones Literarias del Ejército del Este, amb la presència del poeta Manuel Altolaguirre. S’hi exposen títols, fins ara no identificats, d’aquest segell editorial i detalls inèdits sobre la confecció del paper d’autèntiques edicions de bibliòfil d’obres de poetes com Neruda, Vallejo i Prados.
Font: Àngels Rius fa un llibre de la troballa a Montserrat de documents d’instrucció militar republicana