El darrer Ple Municipal va aprovar dilluns, per unanimitat, una moció de suport a les reivindicacions de millora de les condicions de treball de les infermeres dins del nou conveni amb el sector, signat l’any passat. Es reclama el reconeixement de la seva categoria professional, la millora de les condicions econòmiques, la seva participació en plans formatius i un millor dimensionament dels equips que formen. Aquest dijous, la Generalitat i el Sindicat d’Infermeres haurien arribat a un acord en la gran majoria de les reivindicacions, que desconvoca la vaga.
La moció la va presentar Junts per Martorell, amb el suport de Movem Martorell, el PSC i ERC, per a la millora dels resultats del III Acord de les Condicions de Treball del Personal Estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta d’un conveni que substitueix el vigent des del 2006 i que afecta treballadors de 289 caps i 8 hospitals, entre ells, el Sant Joan de Déu de la nostra població.
Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació, va exposar que, malgrat que el nou conveni suposava millores “en general en les condicions dels professionals del sistema sanitari”, aquestes eren “minses i per sota de les expectatives creades pel que fa al personal d’atenció a l’usuari, tècnics, auxiliars d’infermeria i infermeres”.
Per això, es defensava l’aplicació de millores econòmiques, la creació d’un pla formatiu, la distribució adequada dels professionals i el “reconeixement de la seva carrera professional i que treballin en l’àmbit de la seva especialitat”.
Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació
Tots els partits de l’oposició van votar a favor. Laura Ruiz, de Movem Martorell, va recordar que les infermeres suposen el col·lectiu més nombrós del sistema sanitari amb un 30% dels professionals. De fet, “un hospital pot estar unes hores o dies sense proves, sense visites mèdiques, però no pot estar sense infermeres. La manca d’infermeres provoca l’anul·lació d’intervencions quirúrgiques. Per tant, “la presència de la infermera és la constant que fa que l’engranatge sanitari funcioni.”
Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell
Javier González, del grup socialista, va afirmar que el nou Conveni del sistema sanitari català havia suposat avenços, però que “no havia complert les expectatives del col·lectiu infermer”. Des del PSC, va donar el seu “suport als treballadors i treballadores d’aquest col·lectiu i desitgem que a curt termini les seves condicions laborals millorin perquè redundarà en la qualitat de servei que tindrem nosaltres”.
Javier González, portaveu del PSC
Soulimane Messaoudi, d’Esquerra Republicana, va expressar que “s’han de tenir les mateixes condicions tant a la pública com a la concertada”. També va fer referència a la Covid-19, atès que la pandèmia va demostrar “que totes aquestes millores han d’arribar no només a les infermeres, sinó a tot el col·lectiu en general. Tots són necessaris.”
Soulimane Messaoudi, portaveu d’ERC
Desconvocada la vaga d’infermeres per l’acord entre govern català i Sindicat
Les reclamacions del col·lectiu, recollides en la moció, han tingut resposta des del govern. Aquest dijous, en una reunió entre el conseller de Salut, Manel Balcells, i el Sindicat d’Infermeres, s’arribava a un acord en 9 dels 10 punts negociats, que ha posat fi a la vaga.
Així, es reconeixerà les infermeres com a figures vàlides per fer de cap de torn i de guàrdia, i podran deixar d’utilitzar els vehicles propis per fer la feina. S’ha pactat la creació de borses de treball pròpies, la revisió de les seves funcions i la implementació de la “desconnexió digital” mentre no estiguin treballant.
L’única reclamació que no ha estat acceptada per govern ha estat l’augment salarial d’entre 400 i 600 euros, si més no, mentre el govern espanyol no requalifiqui la professió a la categoria funcionarial A1, aspecte que el govern català s’ha compromès a negociar prioritàriament amb Madrid.
La fi de la vaga, però, no s’ha repetit en el cas dels tècnics sanitaris de l’ICS, que va començar el 8 de gener i que provoca retards en proves mèdiques no urgents. En aquest cas, els sindicats afirmen que la protesta es mantindrà com a mínim fins a finals d’aquesta setmana, quan Salut ha dit que entregarà per escrit les millores organitzatives i econòmiques a què es va comprometre en la reunió entre les dues parts. El Departament també ha dit que traslladarà a Madrid la seva reclamació de passar a un nivell professional superior.
El sistema sanitari català es va crear formalment el 1990 amb la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC) i actualment el formen uns 140.000 treballadors. Uns 50.000 treballen a l’Institut Català de la Salut, la gran empresa pública, però uns 70.000 ho fan a la xarxa concertada (SISCAT). L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell forma part del SISCAT, però s’adhereix a les condicions del nou Conveni de l’ICS.
The post Unanimitat del Ple Municipal en les millores laborals de les infermeres appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .
Font: Unanimitat del Ple Municipal en les millores laborals de les infermeres