En un món on la cerca de benestar s’entrellaça amb la necessitat de trobar solucions holístiques per a la salut, la marxa nòrdica ha emergit com una pràctica revolucionària que va més enllà de ser només una activitat física. Originària de Finlàndia, aquesta manera de caminar amb bastons ha guanyat popularitat a tot el món, no només per la seva eficàcia a l’hora de millorar la condició física, sinó també per la seva capacitat d’actuar com una eina terapèutica integral.
D’aquesta manera, la marxa nòrdica ha trobat un espai crucial dins de l’atenció hospitalària. “Al nostre hospital, la idea d’incorporar-la com a part dels programes terapèutics va sorgir fa uns tres anys, quan un membre de l’equip de Rehabilitació Física, després de participar en un curs centrat en aquesta tècnica, va reconèixer el potencial que tenia per beneficiar els pacients”, apunta Carlos Flotats, fisioterapeuta de l’Hospital Sagrat Cor.
A causa de les limitacions en les activitats hospitalàries derivades de la pandèmia de COVID-19, la seva implementació es va endarrerir fins a aquest any. “A l’hora de desenvolupar el programa, ens va inspirar l’èxit d’iniciatives similars en altres centres de la congregació de Germanes Hospitalàries, com ara l’Hospital Sant Rafael, a Barcelona, i el de la Mare de Déu del Carme, a València, on la marxa nòrdica ha demostrat ser una eina efectiva per promoure la salut i el benestar”, explica Núria Vendrell, també fisioterapeuta de l’hospital.
Actualment, hi ha dos grups de persones que es beneficien de la marxa nòrdica a l’hospital. El primer està format per persones ateses de manera ambulatòria, a l’hospital de dia sociosanitari, mentre que el segon inclou persones ateses a la Unitat de Salut Mental, tant les que pateixen trastorns de la conducta alimentària com les que estan en procés de rehabilitació psiquiàtrica. “M’ha millorat molt la lumbàlgia”, assegura la Mercedes, una de les participants. “Jo tinc menys sensació d’ofec”, afegeix la Laura. “I jo tinc més tolerància a l’esforç”, diu en Juan.
“Els beneficis físics de la marxa nòrdica són nombrosos. Aquesta tècnica millora la coordinació, l’equilibri, la flexibilitat i l’elasticitat, fet que la converteix en una opció ideal per a persones de totes les edats i nivells d’aptitud física”, afegeix Juan Antonio Guzmán, també fisioterapeuta cel centre. “A més, enforteix el sistema cardiovascular i ajuda a controlar diverses condicions de salut, com ara la diabetis, l’obesitat i les malalties cardiovasculars”, continua detallant.
Les sessions de marxa nòrdica es porten a terme una vegada a la setmana, amb una durada d’aproximadament una hora, a les nostres instal·lacions hospitalàries. La participació en cada sessió es manté en grups petits, de set o vuit persones, cosa que permet dedicar-los una atenció personalitzada i gaudir d’un ambient de suport mutu. Tot i la satisfacció dels usuaris, expliquen que els agradaria fer aquesta activitat fora del recinte.
Mirant cap al futur, hi ha un interès clar d’expandir aquest programa terapèutic per incloure altres grups. “S’està considerant la possibilitat d’involucrar col·laboradors de l’hospital en aquestes sessions, així com també l’opció de fer activitats a l’aire lliure fora de les instal·lacions hospitalàries”, comenta Juan Antonio Guzmán.
The post L’Hospital Sagrat Cor recupera la marxa nòrdica com a eina terapèutica appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .
Font: L’Hospital Sagrat Cor recupera la marxa nòrdica com a eina terapèutica