Commemoració del Dia del Medi Ambient amb un taller pràctic per a estalviar aigua

Categories General

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient , que es commemora avui 5 de juny, l’Ajuntament de Martorell ha organitzat a la Biblioteca Francesc Pujols un taller pràctic i amè per ajudar a millorar la gestió de l’aigua que fem a casa i reduir-ne la factura. Ha anat a càrrec de Toni Lluveras, educador ambiental de l’empresa Intiam Ruai, i ha comptat amb la presencia del regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat.

A través del taller, els assistents han descobert quins mecanismes podem instal·lar i quines mesures senzilles podem aplicar per estalviar aigua i alhora energia. Gràcies a les explicacions de Lluveras, expert en la matèria, i les observacions que han fet a un equip especial demostrador, han entès quin és el consum d’aigua freda i d’aigua calenta a les llars, quins són els aparells més eficients i com interpretar la factura de l’aigua.

La factura de l’aigua està dividida en dos costos, un de fix i un de variable. El cost fix no es pot alterar, atès que representa l’import del manteniment de la xarxa de distribució. En canvi, Toni Lluveras proposa “consumir poc, no passar-nos dels 100 litres per persona i dia perquè si no ens passem d’aquesta quantitat, ens trobem dins del primer tram. El segon tram ja val més del doble, mentre que el tercer tram és el triple o el quàdruple. Si tens una renta molt baixa o estàs a l’atur, també hi ha bonificacions en la factura de l’aigua”.

Toni Lluveras, educador ambiental

Dins la llar, les persones poden estalviar aigua per mitjà de l’optimització del seu temps. “Tenir poc temps implica fer una dutxa ràpida i tenir oberta l’aixeta el mínim de temps possible, mentre ens rentem les dents o els plats”. Lluveras també suggereix comprar reductors de cabal a les aixetes, “uns dispositius que fan que surtin menys litres per minut. Així gastem menys aigua en un mateix temps”.

Toni Lluveras, educador ambiental

D’altra banda, els dispositius electrònics poden reduir el consum hídric. “Si comprem els aparells de la classe A, gastem molta menys aigua que els aparells de la classe C o D. És cert que són molt més cars, però estalvien bastant més aigua. A més, hauríem de mirar el manual de la rentadora i el rentavaixella i utilitzar els programes ECO o ràpid. Sobretot, s’ha d’omplir totalment la rentadora i tenir presents altres aspectes més bàsics”, explica Lluveras.

Toni Lluveras, educador ambiental

Els presents han rebut un reductor de cabal per a la dutxa, un altre per a l’aixeta del lavabo i un petit díptic amb mesures d’estalvi per aplicar a la llar en concloure el taller.

Visita a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable

Per tal de seguir commemorant el Dia Mundial del Medi Ambient, aquest vespre el pont d’Anoia s’il·lumina de color verd. A més, dissabte 8 de juny, a les 11.00h, l’Ajuntament de Martorell, amb la col·laboració d’AGBAR, organitzaran una visita guiada a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Martorell.

En aquesta visita s’explicarà l’origen de les aigües tractades, es veuran els diferents processos que hi tenen lloc i es realitzaran activitats que permetran evidenciar la importància d’aquest recurs essencial.

Posteriorment, es durà a terme un taller per analitzar l’aigua d’un ecosistema hídric local a nivell químic i biològic (microinvertebrats i macroinvertebrats). I finalment, es farà una reflexió sobre quin és l’impacte antropogènic sobre les masses d’aigua.

És una activitat adreçada a públic adult i infants a partir de 10 anys. Es regalarà un airejador per les aixetes a tots els participants.

The post Commemoració del Dia del Medi Ambient amb un taller pràctic per a estalviar aigua appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Commemoració del Dia del Medi Ambient amb un taller pràctic per a estalviar aigua