Galatée à l’infini ha guanyat la 2a Mostra de curtmetratges dirigits per dones, que organitzen Cinema del Diable i el Col·lectiu Feminista de Martorell , amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament. Dissabte es van projectar els 8 finalistes a la Casa de Cultura davant uns 80 assistents i es va conèixer el film guanyador. L’organització destaca la bona acollida de la Mostra, a la que s’han presentat més de 300 films.
Galatée à l’infini és una projecció que parla de Pigmalió qui, decebut de les dones del seu temps, crea amb les seves pròpies mans una dona immaculada a l’altura de les seves expectatives, per satisfer els seus plaers i proveir amb mà d’obra al seu regne. Un assaig visual que tracta de la construcció discursiva del cos orgànic a través de la ginecologia, que utilitza del bisturí ideològic per a modelar gèneres, desitjos i sexualitats.
És dirigit per Julia Maura, Mariangela Pluchino, Ambra Reijnen, Maria Chatzi i Fátima Flores. Reijnen explica que “ens va unir un màster de teoria i pràctica del documental creatiu, i la set de parlar de la representació patriarcal del cos femení, a través d’aquest curt”.
Ambra Reijnen, co directora de ‘Galatée à l’infini’
La directora denuncia que “la mirada patriarcal sobre el cos femení persisteix en la història i ha canviat molt poc fins avui. Hem treballat amb materials d’arxiu molt diferents des dels anys 20 del segle passat i es veu molt clar que els estereotips femenins no han canviat quasi res en els darrers cent anys”.
Ambra Reijnen, co directora de ‘Galatée à l’infini’
Més de 300 curts presentats
L’organització està satisfeta del resultat de la Mostra. Anna Lati, membre de Cinema del Diable, explica que “vam obrir inscripcions a través d’algunes plataformes de concursos de curtmetratges i ens han arribat més de 300 curts, dels que n’hem seleccionat 8”.
Anna Lati, membre de Cinema del Diable
Els altres 7 candidats han estat Trivial (de Sandra Reina i Fran Menchón); Solsticio de verano (Carlota González-Adrio); L’Ombra (Lianca Aymerich d’Agata i Sònia Sánchez); Deslízalo, afílalo (Marta Schmidt); Psychophonic (Aline Romero); Éter (Nadine Gares) i Cuando acabe el verano (Marina Espinach). Lati comenta que “en seleccionar-los no ens hem cenyit a una temàtica de gènere. Valorem la creació cinematogràfica de les dones sigui quina sigui la temàtica, buscant curts de diversos temes i diferents entre sí.
Anna Lati, membre de Cinema del Diable
Lati destaca que entre els finalistes hi havia la creació d’una cara coneguda de l’entitat: “Trivial es co dirigit per Sandra Reina, secretària de l’associació, i hem aprofitat per mostrar aquest curt que ha tingut un recorregut molt bo”.
Nova denominació: Premi Guillemette Huerre
El guardó rep des d’ara el nom de Premi Guillemette Huerre, atorgat per la Federació Catalana de Cineclubs i l’associació Amics de Miquel Porter i Moix. Huerre va ser filòloga, traductora i música, companya de Porter, amb qui va fundar i gestionar el primer cineclub infantil de Catalunya, va ser coautora amb ell del llibre Cinematografia Catalana (1958) i va contribuir a la fundació i primer desenvolupament de COCICA, Col·lecció Cinematogràfica Catalana. També va traduir del francès i subtitular diversos films d’art i assaig, i feia revisions, correccions d’estil, índexs i bibliografies de les publicacions de Porter.
Font: El film ‘Galatée à l’infini’ guanya la 2a Mostra de curtmetratges dirigits per dones