Acapte de sang dijous a l’Espai Jove, un regal de Reis avançat als pacients que ho necessiten

Categories General

La sang no fa vacances per Nadal i el Banc de Sang i Teixits aborda la primera campanya de donació d’aquest 2023 a Martorell. Serà aquest dijous 5 de gener, i es durà a terme a l’Espai Jove del Centre Cultural, en horari matinal, de 09.30 a 13.30h. Per a la cita, es recomana fer inscripció prèvia a donarsang.gencat.cat , tot i que no és imprescindible.

Els hospitals catalans necessiten al voltant d’un miler de donacions de sang cada dia per afrontar les necessitats dels seus pacients. Segons el web del Banc de Sang i Teixits -empresa pública de la Generalitat de Catalunya creada l’any 1995 i constituïda per uns 800 professionals-, aquests dies festius les donacions baixen. Per exemple, el passat dimarts es van preveure 619 donacions, quan el mateix organisme situa la xifra mínima necessària al voltant dels 800, ja que la sang té una caducitat de 10 dies i cal renovar-la constantment.

A aquest fet s’hi refereix Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang, qui comenta que, “malgrat que els estocs no han estat al nivell desitjat aquests dies, s’ha aconseguit mantenir les reserves aquests dies als hospitals”. Tot i això, Hernández recorda que “és important donar sang ara, perquè venen tres dies festius en els que s’espera unes entrades de sang per sota del que es necessita cada dia”.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang

Per això, Martorell acull aquest dijous dia 5 de gener una nova acapte de sang en horari matinal: de 09.30 a 13.30h a l’Espai Jove del Centre Cultural.

Pot donar sang qualsevol persona que tingui entre 18 i 70 anys, que pesi un mínim de 50 quilos i que es trobi bé de salut. No és necessari arribar a la cita en dejú. Les persones que hagin passat l’hepatitis abans dels 12 anys, les que tenen el colesterol elevat i les que han de prendre algun dels medicaments més freqüents també poden ser donants.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang

Per donar sang aquest dijous és preferible reservar a través del web , on la persona interessada haurà d’escollir hora (les franges horàries són de mitja hora cadascuna), i omplir les dades personals: nom, cognoms, DNI i adreça electrònica. De totes maneres, Hernández recorda que també es pot donar sang presentant-se directament a l’Espai Jove.

El procés de donació és molt senzill. En primer lloc, caldrà respondre un qüestionari, després una entrevista amb la doctora o doctor de la campanya, qui confirmarà que el donant té un estat de salut favorable a la donació -mirant la pressió i el nivell d’hemoglobina-. Un cop rebut el vist i plau, es farà la donació, d’uns 5 a 10 minuts de durada, i un repòs posterior acompanyat d’un petit refrigeri de recuperació.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang

L’ús de la mascareta continua sent obligatori per entrar als espais de donació com el d’aquest dijous. Es demana als donants que la portin, tot i que en cas de no tenir-ne, des del Banc se’n proporcionarà una.

A més, la responsable de comunicació del Banc recorda que, en cas de no poder donar sang aquest dijous, hi ha moltes altres opcions per fer-ho durant els propers dies en localitats veïnes. Només cal consultar-ho al web.

Marta Hernández, responsable de comunicació del Banc de Sang

Cal recordar que, entre donació i donació, ha de passar un mínim de dos mesos. En el cas d’haver patit la Covid, caldrà esperar 14 dies per poder donar sang des de la fi dels símptomes. En el cas d’haver estat en contacte amb algú que hagi patit la Covid també es podrà donar sang en el cas d’estar vacunat amb la pauta completa i no tenir símptomes. La vacunació contra la Covid no impedeix donar sang o plasma. Tot i això, si es té algun efecte secundari com febre o malestar general, caldrà esperar 2 setmanes.

Font: Acapte de sang dijous a l’Espai Jove, un regal de Reis avançat als pacients que ho necessiten