Acció Climàtica alerta d’un episodi llarg i intens d’elevat perill d’incendi forestal

Categories General

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d’incendi que s’allarga de moment 10 dies i que destaca per la seva duresa, intensitat i llargada. Afectarà inicialment i de manera més severa, una dotzena de comarques entre les que hi ha el Baix Llobregat. De cara al cap de setmana, la situació de perill s’entendrà probablement a tot Catalunya en diferents graus i per això es demana màxima prudència en les activitats que es facin a l’aire lliure i en entorns en contacte amb la massa forestal.

Aquest episodi es dona per la presència i persistència d’un potent anticicló que comportarà temperatures molt superiors a les habituals, des de la costa fins a les cotes més elevades del país, així com humitats relatives molt baixes especialment a l’interior, també des de les planes i fondalades fins als cims més elevats. En paral·lel, entrarà una mica de vent del nord la matinada i el matí de divendres i dissabte a l’est de l’Alt Empordà. Tot plegat implicarà un increment del perill amb la presència del nivell molt alt, i localment extrem, en els indrets de l’interior, prelitoral i litoral amb més dèficit hídric.

La predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya indica la presència de l’anticicló sobre la vertical de la península Ibèrica una setmana més, com a mínim. En aquest context, la temperatura anirà pujant contínuament ja des d’avui, però farà tres salts destacats: un avui mateix i que afectarà el quadrant nord-oest, un altre serà el divendres amb el qual l’avís de calor abraçarà gairebé tot el territori (en pot quedar al marge alguna comarca litoral), i finalment entre diumenge i dilluns la calor i la humitat relativa molt baixa s’intensificaran encara més, especialment a l’interior, Pirineu i Prepirineu.

Es demana extremar les precaucions

El Departament de Salut ha posat en marxa el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. El principals consells són, per tant, hidratar-se molt sovint, beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, és millor realitzar-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Podeu seguir més consells a xarxes socials @emergenciescat.

Font: Acció Climàtica alerta d’un episodi llarg i intens d’elevat perill d’incendi forestal