Activitats en favor de les malalties mentals, causa de La Marató d’enguany

Categories General

Martorell torna a bolcar-se amb La Marató de TV3. Aquesta gran cita solidària es dedica enguany a recaptar diners per a la investigació de les malalties mentals. Diversos actes que es duen a terme durant aquest desembre a la nostra població tindran una finalitat benèfica al voltant d’aquesta causa que, segons estudis científics, afecta un de quatre adults.

Una de les activitats estrella serà la taula rodona d’aquest dimarts 14 de desembre a la Biblioteca Martorell (18.00h). Porta per títol ‘Tinc ansietat. I ara, què? Parlem-ne amb naturalitat ‘ i és oberta a tothom, prèvia reserva a entrades.martorell.cat . Hi intervindran Beatriz Vieito -treballadora social de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord-, Jennifer Rabadán -psicòloga de l’entitat Assotea Martorell- i la família Fuster Moliner, testimoni d’aquesta problemàtica.

L’objectiu és “parlar amb naturalitat de les problemàtiques de salut mental i sobre l’ansietat”, explica Vieito. Afegeix que “en els darrers anys, i especialment amb la irrupció de la Covid-19, les dades apunten a un increment dels trastorns d’ansietat, sobretot en els adolescents”. Per això es considera “molt important posar aquest tema sobre la taula”.

Beatriz Vieito, treballadora social a l’Associació per la Salut Mental”

També tindran finalitat benèfica actes com la 6a Caminada solidària per La Marató, de l’Escola Lola Anglada i la seva AMPA. Se celebrarà el dissabte 18, (10.30h, amb sortida des de la mateixa escola), amb la participació dels Capgrossos i Bastoners. El mateix dia, a les 11.00h al Memorial Vicenç Ros, l’Associació de Veïns del barri Font de la Mina organitza un taller d’imants de tió.

Diumenge 19, L’Enrajolada acull un taller de vitralls nadalencs i l’arbre dels desitjos, d’11.00 a 14.00h, on es podrà fer donació. Simultàniament, els Amics del Ferrocarril munten un trenet de 5 polzades per a petits i grans, al preu d’1 euro, al pàrquing sota el Pont d’Anoia. Serà d’11.00 a 13.30h. També al matí -12.30h-, els Geganters de Martorell organitzen un Vermut de gralles a la plaça de la Vila, amb els Grallers del Diable i altres colles convidades. A la tarda, serà el torn del concert de Nadal de La Banda Simfònica (Auditori, 18.30h) amb tiquets a entrades.martorell.cat i preus que van dels 3 euros la general, passant per 2,5 l’anticipada reduïda -públic jove de fins a 25 anys o més gran de 65 o pensionista-, i de 4 euros a taquilla una estona abans.

Per ara ja s’han celebrat alguns actes a benefici de La Marató, com ara el muntatge de l’Aula de Teatre ‘Tots iguals, tots diferents’ i l’acapte al Pavelló, durant el transcurs del partit de lliga EBA entre el Club Bàsquet Martorell i el CB Mataró.

Una de cada quatre persones patirà problemes de salut mental

La Marató de TV3 arriba aquest diumenge 19 de desembre a la seva 30a edició i es dedicarà a una problemàtica, la salut mental, que és molt comuna i que afecta una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida, tant d’afectats com del seu entorn.

Alguns dels problemes de salut mental més freqüents són la depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l’espectre autista o els de l’aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. El 50% d’aquests -que es manifesten de diferents formes- apareixen abans dels 18, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, d’adults.

No diagnosticar en edat infantil aquests problemes, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, pot significar problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L’esperança de vida també es redueix en qui els pateix, i el suïcidi és una de les primeres causes de mort entre els joves i adolescents. La majoria de vegades, com a conseqüència d’una depressió.

Per tot plegat, Beatriz Vieito creu que és molt important que La Marató es dediqui a les malalties mentals: “Cal posar el tema sobre la taula. És molt important que tracti la salut mental per donar-li la rellevància que li correspon entre la societat, especialment en aquests moments que estem vivint amb la Covid-19, i també perquè ajuda a tractar-la amb naturalitat i a trencar murs i l’estigma que pateix aquest col·lectiu”.

Beatriz Vieito, treballadora social a l’Associació per la Salut Mental

Al món s’estima que hi ha mil milions de persones amb algun problema de salut mental, i prop de la meitat veuen afectada de manera invalidant la seva qualitat de vida. Són trastorns molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt forta, pels anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida d’afectats i famílies, així com pels elevats costos sòciosanitaris, tant directes com indirectes, que generen. La recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l’esperança de vida de les persones.

Font: Activitats en favor de les malalties mentals, causa de La Marató d’enguany