La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, amb la col·laboració de la d’Ensenyament, ha engegat una campanya escolar de reforestació a la serra de l’Ataix. Hi participen els alumnes de 4t de Primària de les escoles locals, que des d’aquest dimecres i fins al 25 de març planten oliveres i ametllers, i que en faran seguiment els propers dos anys. Es reforesten àrees cremades per l’incendi del passat juliol que difícilment s’haurien regenerat de forma natural i sensibilitza els alumnes.
La campanya es desplega en una parcel·la propera a Quatre Camins i que es va cremar en l’incendi del passat juliol. Hi participen alumnes de les escoles Vicente Aleixandre, Mercè Rodoreda, La Mercè, els Convents, José Echegaray, Lola Anglada i Juan Ramón Jiménez. Cada escola plantarà i apadrinarà 16 arbres de diferents espècies, i cada classe s’organitzarà en petits equips de 3 alumnes, que plantarà un arbre, li posarà un nom, el mesurarà, prendrà dades de cada plançó i l’identificarà amb una etiqueta d’un color, segons cada centre. El regidor de Medi Ambient, Albert Fernández, detalla l’activitat, que consta “d’una part teòrica i una de pràctica”.
Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament
En la teòrica, s’explica als alumnes els fonaments de reproducció vegetal; la successió ecològica; com és, com era i com es vol que sigui l’Ataix i la importància de la diversitat d’ecosistemes en el paisatge, l’evolució de la muntanya a Martorell, la vegetació prèvia a l’incendi, els efectes dels incendis sobre el bosc mediterrani i la previsió amb el canvi climàtic. També s’explica el pla de recuperació i el per què de plantar arbres fruiters, i que respon a la voluntat de recuperar l’antic paisatge agrari de la muntanya amb espècies resistents a la sequera i que rebroten després d’un incendi.
A la part pràctica, d’una hora aproximada, es plantarà en una parcel·la propera amb la tècnica de Cocoon -col·locació d’un plançó envoltat per un test biodegradable amb un dipòsit d’aigua que, amb un sistema de cordes, l’hidrata regularment durant un període d’entre 1 i 3 mesos-. També se sembrarà amb la tècnica Nendo Dango -elaboració de boles d’argila amb torba i llavors de mates i d’arbustos-, que facilita l’assentament de la cobertura vegetal, que contribuirà a fixar el sòl i a retenir l’aigua.
L’activitat vol que els escolars posin un gra de sorra en la recuperació de la muntanya de Martorell, alhora que adquireixen valors com la col·laboració; el treball en grup i el respecte per la feina dels companys; la sensibilització vers els incendis forestals; la importància dels boscos i dels seu paper ecosistèmic i la vinculació i compromís amb la natura.
Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament
De cara a les primaveres de 2023 i 2024, es preveu que els mateixos alumnes facin un seguiment de cada arbre. Cada escola adopta el compromís de fer aquesta activitat durant dos anys, consistent en regar els arbres plantats, retirar les males herbes i fer una avaluació del seu creixement, amb la intenció d’assegurar-ne la seva supervivència.
Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament
L’objectiu de l’activitat és que l’alumne es vinculi emocionalment amb l’arbre i després pugui anar a regar-lo lliurement amb la família. Per això el lema de la campanya i de la Marxa de la Primavera d’enguany és ‘Estimem la serra de l’Ataix’.
Font: Alumnes de les escoles de Martorell reforesten una parcel·la a la serra de l’Ataix