Atapeïda agenda d’actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona

Categories General

El Dia Internacional de la Dona, el proper 8 de març, s’ha envoltat a Martorell d’un conjunt d’activitats per reivindicar la plena igualtat d’oportunitats per a les dones. La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament ha programat, amb la col·laboració d’entitats locals, activitats culturals relacionades amb el cinema, música, la cultura popular, contes, presentacions literàries, tallers i exposicions. A les 12.00h, el dia 8 tindrà lloc la lectura del manifest institucional a la plaça de la Vila.

Les activitats arrenquen el dissabte 5 (18.00h) a l’Auditori Joan Cererols, amb la 4a Mostra de curtmetratges dirigits per dones i una programació especial de cinema dirigit per dones. Són una selecció heterogènia de curts de diferents temàtiques i gèneres, organitzada per Cinema del Diable, que també programarà dues pel·lícules dirigides per dones: First Cow , de Kelly Reichardt -18 de març-, i Sis dies corrents , de Neus Ballús -dia 25-.

El mateix dia (22.00h, Nau 2 de Ca n’Oliveres) se celebrarà el concert ‘Tranquila, Celeste canta a Chavela’, amb la cantant Celeste Alías, acompanyada del guitarrista Santi Careta i del bateria Oriol Roca.

Diumenge 6 (de 10.00 a 14.00h) s’ha preparat a la plaça de la Vila una matinal d’activitats reivindicatives amb entitats de Cultura Popular. Hi haurà Martukada, jocs i manualitats amb música d’ambient, l’espectacle familiar ‘Dones Valentes’, ball i vermut. Belén Leiva, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, les detalla:

Belén Leiva, regidora d’Igualtat

El dimarts 8 serà el dia central de les commemoracions. A les 12.00h, a la plaça de la Vila, la regidora llegirà del Manifest Institucional. “És una reivindicació que ens ha de remoure i que no és només d’un dia, sinó dels 365 que té l’any. Per això, els diversos departaments de l’Ajuntament intentem amb diferents accions i temàtiques”.

Belén Leiva, regidora d’Igualtat

A les 17.30h, el Círcol acollirà ‘Contes per a l’equitat’, un projecte de Nacions Unides Dones per reimaginar contes tradicionals, llegits per dones de Martorell. Mitja hora més tard, a l’Espai Jove.Nord, arribarà el Cinefòrum feminista amb la projecció de Moxie! que reflexiona sobre el paper de la dona en la societat actual i com està canviant. I a les 19.00h, a la Biblioteca, es presenta el llibre Señales. Cuando la vida marca el camino del alma , de Sílvia Díez Muntané i Araceli Gutiérrez Villanueva.

El dijous 10 (19.00h) tindrà lloc la xerrada ‘ART A DEBAT. Diàlegs d’art contemporani. Feminisme i Art’ al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis, a càrrec de l’artista, comissària i membre d’Obertencanal Laura Bel. El mateix dijous i també divendres, l’Espai Jove.Nord acull el taller de curtmetratge amb temàtica feminista ‘Tens ganes de crear un curt reivindicatiu pel col·lectiu femení?’ , a les tardes.

El dissabte 12 (11.00h) l’Auditori acull un Concert zen, amb Otonax Mandala, que organitza Assotea, entitat que llença la campanya Jo també #sóc dona i autista amb aquest concert i dos tallers de mandales. I de 10.00 a 13.00h, l’associació Nihon Tai Jitsu celebra un entrenament dedicat a les Dones a les Instal·lacions Esportives de Martorell, a càrrec de Mari Carmen Arroyo.

Finalment, dissabte (12.00h) i diumenge (17.30h), la Sala Muxart del Centre Cultural acollirà el taller Vols conèixer el món de les Mandales?, organitzat per Assotea.

Exposicions i activitats pedagògiques

Al marge de les activitats, Martorell acull exposicions relacionades amb la reivindicació del Dia Internacional. És el cas de L’altre ubic. Migracions del cos fragmentat (al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis); Dones que alcen la veu -itinerant i present en els actes que se celebrin-, on dones de Martorell prenen la paraula i comparteixen les seves vivències. També la proposta artística 08760 POSTART, dels Artistes Plàstics de Martorell; i els cartells reivindicatius de l’Associació Fem Vila, a les botigues associades.

A més, l’Ajuntament organitza activitats pedagògiques com ara Xerrades sobre la igualtat i la prevenció de les violències masclistes amb Carmen Cordón (SIAD); Eduquem en igualtat? (per a usuaris del programa Espai Nadó); Taller d’apoderament per a dones (per a les participants de l’Ocupa’t 10 Dones); Sensibilització sobre igualtat de gènere i prevenció de la violència (programa CAL i Promoció de la salut emocional, del Centre de Formació d’Adults); o els Tallers de relacions igualitàries i prevenció de la violència masclista adreçats als centres educatius.

La Regidoria d’Igualtat posa a disposició eines i recursos

Leiva posa en valor que, en la present legislatura, el govern municipal hagi apostat per crear una regidoria d’Igualtat, com a un pas més “en la recerca de l’objectiu de la igualtat real en la nostra societat”. Tot i així, la regidora creu que “encara queda molta feina per fer, per acabar amb rols desfassats, i treballar des de l’arrel, conscienciant infants i joves i crear una visió i una base feminista que eviti desigualtats”.

Belén Leiva, regidora d’Igualtat

En aquesta línia, el Banc de Recursos de l’Espai Dona del web del PMSAPM vol ser un calaix on totes les dones puguin trobar eines i recursos sobre la igualtat de gènere, i proposa pàgines d’interès, recursos per treballar la coeducació, la ciència amb perspectiva de gènere, la comunicació i el llenguatge inclusiu i no sexista, les violències masclistes o les violències digitals, entre d’altres.

A més, es posa a disposició diversos telèfons de contacte per a que dones que viuen una situació de violència masclista o que en són testimoni puguin rebre ajuda i assessorament: el SIAD Martorell (93 775 51 93 i serveissocials@martorell.cat) i la línia d’atenció contra les violències masclistes (telèfon 24h/365dies) de la Generalitat: 900 900 120.

Programa Dia Internacional de la Dona

Font: Atapeïda agenda d’actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona