Un bomber del Parc de Martorell, Ayoub Boulahfa, va integrar l’expedició dels Bombers de la Generalitat que va participar en les tasques de cerca i rescat de víctimes del terratrèmol del Marroc. Ho va fer formant part del Grup Caní de Recerca (GRCR) que es va coordinar amb les autoritats marroquines. Nadiu del Marroc, Boulahfa va aportar també el seu coneixement de l’idioma per fer d’intèrpret amb la població damnificada.
L’expedició catalana la composaven 8 persones més -4 guies canins, un tècnic en estructures col·lapsades i un en rescat de persones i atenció sanitària; un parell de bombers de suport logístic i un cap d’expedició-. Van desplegar la seva tasca, en coordinació amb altres cossos de seguretat i amb les autoritats marroquines, entre l’11 i el 17 de setembre.
El desplegament va ser per carretera i el radi d’acció va ser una zona rural, de petits pobles, situada al sud de l’Atlas i de la ciutat de Marràqueix. Van actuar en diversos centres de comandament, tot i que el camp base va ser a Taroudant. En arribar les autoritats marroquines “ja havien fet una gran feina a la zona” obrint els camins, i post emergència tots els cossos trobats i els camins estaven oberts i fins i tot hospitals de campanya.
Ayoub Boulahfa, bomber integrant de l’expedició al Marroc
Allà també s’hi van instal·lar la resta d’operatius de l’expedició (Policia Nacional, Guàrdia Civil, Bombers de Madrid i Protecció Civil de Madrid i Bombers de Granada).
Boulahfa destaca que hi va haver bona coordinació entre tots els cossos desplaçats al lloc dels fets. En total, “11 vehicles i cinc equips que treballàvem coordinats amb les autoritats marroquines, que disposaven equips formats per bombers locals, gendarmeria, exèrcit i una ambulància amb un metge”. A cada equip se li designava una aldea i descartàvem amb la unitat canina que no hi hagués cossos sota la runa”. Un cop verificat, explica, es dedicaven altres tasques d’atenció a les persones.
Ayoub Boulahfa, bomber integrant de l’expedició al Marroc
Una de les coses que més va sorprendre Boulahfa en atendre a la gent damnificada va ser la seva serenitat: “la gent ho havia perdut tot, la mortandat havia sigut molt gran, però ja miraven endavant i pensaven en com reconstruir i tirar endavant. Son gent molt senzilla i que viu amb molt poc, a la zona més pobra del Marroc”. I afegia que “ens han donat una lliçó. Ja havien assumit el dol”.
Ayoub Boulahfa, bomber integrant de l’expedició al Marroc
Alhora, el bomber destaca que la població atesa sempre mostrava “molta gratitud. Arribàvem a aldees molt remotes i el simple fet de ser allà ja suposava un suport psicològic molt important per a la població”.
L’Ayoub viu des dels cinc anys a Catalunya i va néixer a la ciutat de Larach, a uns 800 quilòmetres de la zona afectada. A nivell personal, anar-hi li va suposar “una experiència única, gratificant i important. Per això em vaig oferir de voluntari”.
Ayoub Boulahfa, bomber integrant de l’expedició al Marroc
L’Ayoub és bomber funcionari des de la promoció de 2019, tot i que el 2016 ja va començar com a voluntari. Porta un any treballant al Parc de Martorell, després de passar pels de Calaf, Manresa, Prats de Lluçanès. Aquesta experiència l’ha impactat molt i no descarta especialitzar-se en tasques de rescat. De fet, confessa que el caràcter imprevisible que té la seva feina és una de les coses que més li agrada: “saps molt bé com i quan comences una guàrdia i com la comences, però mai saps com l’acabes. És la dinàmica a la que estem acostumats els bombers”. Bona prova d’això va ser que va rebre la confirmació que marxava cap al Marroc tan sols amb dues hores de marge.