Cloenda del projecte ‘CUEME’ amb la visita de les cooperatives a La Fageda

Categories General

Un total de 215 alumnes de 6è de Primària de les escoles La Mercè, José Echegaray, El Pontarró, Vicente Aleixandre i Mercè Rodoreda, que el curs passat van participar al projecte ‘Cultura Emprenedora a l’Escola’ (‘CUEME’), impulsat per la Diputació de Barcelona i els ajuntaments dels municipis que hi prenen part, han visitat aquest matí la fàbrica de La Fageda (Olot, la Garrotxa). Aquesta cooperativa és un referent d’emprenedoria social i, gràcies a la seva activitat econòmica, dona feina i habitatge a persones amb necessitats especials.

Les cooperatives ‘CDND’ i ‘La Creativitat’ de l’Escola José Echegaray, ‘Fem Team’ i ‘Simulcop’ de La Mercè, ‘Rodoshop’ i ‘Turbo Escola’ del Mercè Rodoreda, ‘Pontarróland’ d’El Pontarró, ‘Musvitis’ i ‘Savi26’ del Vicente Aleixandre, acompanyades de l’equip de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i el professorat dels centres, han fet una visita guiada per les instal·lacions, que compten amb una granja amb unes 400 vaques lleteres, un viver per a la reforestació i una planta de productes làctics. L’activitat ha clos amb un tast de productes i la projecció d’un audiovisual.

La tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, Carme Moles, explica que “La Fageda coincideix amb tots els valors que hem treballat durant el programa ‘CUEME’. Valors socials, d’inclusió de col·lectius vulnerables i valors cooperatius. Aquesta visita in situ i real els permet comprovar com funciona una empresa constituida com a cooperativa i veure reflectit tot el que han après durant el curs passat”.

Carme Moles, tècnica Promoció Econòmica

La sortida, que s’ha programat amb l’objectiu de fer una trobada de totes les cooperatives de Martorell participants enguany en el projecte, “és una activitat molt esperada pels alumnes durant l’any. Tot i la distància, per a nosaltres és la mostra més clara de com es constitueix una empresa des de  zero. Hi han conegut la filosofia d’aquesta cooperativa i el seu model de negoci, que persegueix la integració social de les persones que hi treballen”, apunta Moles.

Carme Moles, tècnica Promoció Econòmica

La Fageda és una societat cooperativa catalana del sector alimentari creada el 1982 pels cònjuges Carme Jordà i Cristóbal Colón amb seu a la Fageda d’en Jordà, al municipi de Santa Pau, situat al centre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El model de La Fageda és estudiat a l’escola de negocis de Harvard.

Té l’objectiu d’integrar laboralment a totes les persones de la comarca de la Garrotxa amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. A més, La Fageda treballa per a la inserció laboral a l’empresa ordinària de persones amb certificat de discapacitat i joves amb risc d’exclusió. En molts casos, el treball és clau per a la rehabilitació d’aquest col·lectiu que pràcticament no té oportunitats.

El 2022 va donar feina a prop de 500 persones, el 70% de les quals tenien algun tipus de discapacitat intel·lectual. Aquest any van anunciar que volien començar a donar feina també a alumnat expulsat del sistema educatiu, bona part del qual immigrat. El 37% dels càrrecs directius estaven ocupats per dones, com era el cas de la seva directora general adjunta Sílvia Domènech.

Font: Cloenda del projecte ‘CUEME’ amb la visita de les cooperatives a La Fageda