A l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, s’ha fet aquest dimecres la cloenda del cicle de seminaris ‘L’esport saludable al servei de l’educació, la salut, la cultura i la cohesió social’, impulsat per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament amb motiu del nomenament de Martorell com a ‘Ciutat Europea de l’Esport 2023 ‘. En cadascun d’aquests seminaris duts terme al llarg de l’any passat, s’han exposat projectes, experiències, bones pràctiques i altres models, vinculats a l’activitat física i la pràctica esportiva, i també el seu impacte en la societat, a través de professionals de l’esport, la salut, l’educació, i les polítiques de gènere.
Aquest cicle de seminaris es va gestar l’abril de 2022, quan es va decidir presentar la candidatura de Martorell com a ‘Ciutat Europea de l’Esport 2023’, i ha conclòs avui amb un acte de reconeixement i de reflexió sobre les fites aconseguides. Així, des de la regidoria d’Esports, es reivindica que l’esport és un dret dels infants, adolescents i joves, així com una eina de transformació social que ha de ser accessible per a tothom, i ha de contribuir a reduir les desigualtats, fomentar els valors, afavorir l’èxit educatiu, proporcionar benestar físic i emocional i formar-se com una expressió d’identitat social.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha definit l’esport com “una eina transformadora i bàsica per la cohesió social”. “En aquests seminaris, el que volíem era que hi hagués pensament, reflexió, debat i conclusions, i ho hem fet treballant en xarxa. La realitat que apliquem a totes les polítiques que duem a terme des de l’Ajuntament, i també en aquests seminaris, és que entre tots ho farem tot, i que sols no farem gran cosa”.
El batlle ha exposat l’esport com una eina per lluitar contra el ‘determinisme social’, perquè “combinada amb moltes més altres coses, l’activitat física i esportiva pot fer que un nen o una nena, independentment d’on neixi, tingui les mateixes oportunitats, que en definitiva és del que es tracta. Amb aquest acte cloem el cicle de seminaris, i també la ‘Ciutat Europea de l’Esport’ que hem sigut durant tot l’any 2023”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Respecte a aquestes conclusions, la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, ha afegit que “les potencialitats que atribuïm a l’activitat física i esportiva no es poden transformar en actius reals i comunitaris sense un model de governança obert, que incorpori la mirada de tots els agents involucrats. Per aquest motiu, durant els seminaris hem parlat de ciutat d’esports, educació, benestar social, cultura, cohesió, valors, igualtat, i equitat social. Els que estem aquí coincidim en el fet que l’esport és un eix transversal, que ha d’aglutinar totes aquestes mirades per poder construir una societat millor”.
A més, Dalmau ha aprofitat l’espai per presentar el document de conclusions del cicle de seminaris, que té com a objectiu “deixar memòria de tot el diàleg que hem mantingut durant tots aquests seminaris, i deixar constància per continuar el debat que l’activitat física i esportiva no és només un territori propietat de practicants, directius, entitats esportives, del sector privat, i dels mitjans de comunicació, sinó que ens incumbeix a totes i tots”.
Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut
L’objectiu d’aquests seminaris ha estat “oferir espais de diàleg i de debat que ens permetessin cercar coneixement, contrastar idees, identificar experiències transformadores, i copsar també dificultats. Bàsicament, volíem aprofitar l’oportunitat per aprofundir en la convicció que l’activitat física i esportiva és una eina de construcció d’una societat millor, i que sumada a moltes altres perspectives, pot contribuir d’alguna manera a la transformació en positiu de la societat. Sovint ens passa que no tenim espais per reflexionar, per tant, trobar aquests minuts en el nostre dia a dia per pensar en què estem fent i cap on anem, és tan difícil com necessari”, ha afirmat Dalmau.
Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut
El cicle de seminaris va començar el dia 16 de març de l’any passat, amb la jornada que portava per títol ‘Esport i Salut: Recepta sanitària esportiva i social’, en què es va presentar el projecte ‘Live-Well Glasgow Life’ de la mà de les seves impulsores. Un programa en col·laboració amb el Servei Nacional de Salut del Regne Unit (NHS) per a la pràctica d’exercici físic com a base per a la millora de la salut del conjunt de la societat. Els assistents van conèixer altres programes d’Esport i Salut que ja s’estan desenvolupant a Catalunya amb la participació d’agents com l’Agència de Salut de Catalunya, col·legis professionals i altres ajuntaments del territori. A més, es van posar en comú reptes de futur, experiències i oportunitats en una taula rodona formada per tècnics i professionals d’aquests àmbits.
El següent seminari es va dur a terme el 13 de maig, i va posar sobre la taula ‘L’esport educatiu a temps complet i el seu impacte en la millora de les oportunitats educatives’. Així, des d’una perspectiva de l’educació a temps complet, els assistents es van apropar als plantejaments pedagògics que configuren la pràctica de l’activitat física i esportiva i la seva rellevància en la millora de les oportunitats i l’equitat educativa, aprofundint en la connexió d’agents i aprenentatges que proporciona l’esport educatiu, i el seu impacte en la millora de les oportunitats educatives.
El tercer seminari d’aquest cicle es va dur a terme el 29 de juny, i es va centrar en els valors que inculca l’esport, qüestionats per alguns autors dels àmbits de l’antropologia i de la sociologia, que defensen la tesi que l’esport no té valors en si mateix i que no són qualitats pròpies, sinó que són el resultat de valoracions realitzades per individus, empreses o per institucions. Davant d’això, la jornada va consistir a debatre sobre aquesta temàtica introduint elements que ajudaven a compartir un mateix llenguatge, reflexionar de forma crítica i proposar elements que pogueren millorar la pràctica de l’activitat física i esportiva des de la perspectiva de la seva contribució a la construcció d’una societat millor.
L’última jornada abans de la d’avui com a cloenda, es va dur a terme el 23 de novembre del 2023, sota el títol ‘Esport, diversitat i cohesió social’. Així, es va centrar en l’estudi de les condicions necessàries perquè l’activitat física i esportiva sigui un impulsor efectiu de cohesió social.
The post Clouen els seminaris ‘L’esport saludable al servei de l’educació, la salut, la cultura i la cohesió social’ appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .