L’Ajuntament de Martorell s’uneix a Unicef Comitè Catalunya en la campanya ‘Drets i emocions’ que vol garantir els drets de nens, nenes i adolescents i el fet que visquin emocionalment satisfets i feliços. Per això, es compromet a impulsar nous mecanismes de prevenció en salut mental, polítiques de reforç educatiu, proteció davant la violència i accions per a un medi ambient net i saludable.
L’adhesió es va fer amb una declaració institucional al Ple de dilluns, fent-la coincidir amb el Dia Mundial de la Infància. La regidora d’Infància, Belén Leiva, va encapçalar la seva intervenció destacant que des de l’administració local “ens comprometem amb la promoció d’una major i més eficient inversió en la infància, garantint els recursos necessaris per afrontar els reptes indicats, amb els drets de la infància al centre”.
El consistori es compromet a impulsar mecanismes i actuacions en quatre línies. En primer lloc, a establir mecanismes integrals de prevenció en matèria de salut mental. Quant al dret a l’educació de qualitat, es compromet “a impulsar polítiques de reforç educatiu per accedir a una educació de qualitat a través de beques i programes de suport”.
Belén Leiva, regidora d’Infància de l’Ajuntament de Martorell
També s’ateny la protecció de la infància davant de tot tipus de violència: “Impulsarem mecanismes per tal que la nostra localitat sigui un entorn protector, a través de l’adaptació d’espais i la formació de professionals, entre d’altres”.
Finalment, apel·la “a una transformació urbana amb enfocament d’infància per millorar la qualitat ambiental (contaminació de l’aire, soroll, efecte illa de calor), el metabolisme urbà (els desplaçaments, xarxes d’aigua, energia i sanejament) i els espais socials (espais públics, equipaments, habitatge, llocs de treball, etc) que garanteixin que tots els nens i nenes gaudeixin d’un medi ambient net i saludable”.
Belén Leiva, regidora d’Infància de l’Ajuntament de Martorell
A més de Junts per Martorell, altres grups municipals també van dir-hi la seva. La regidora Manoli Franco (PSC) va demanar que l’acord “no quedi en una declaració d’intencions”, i que vagi “més enllà d’assignar unes quantitats econòmiques” i que aquestes s’executin.
El portaveu republicà, Víctor de León, consultava si “s’ha previst fer un procés de seguiment i d’auditoria, per exemple d’aquí a un any” a l’hora d’aplicar aquestes mesures i mecanismes.
El portaveu de C’s, Juan José Pérez, va dir que “la infància ha de ser al centre de la consciència humana universal. Cuidar els infants és protegir el nostre futur”.
Manoli Franco (PSC), Víctor de León (ERC) i Juan José Pérez (C’s)
L’alcalde, Xavier Fonollosa, va respondre De León afirmant que “l’avaluació d’aquests compromisos la fa directament Unicef”, i que “Martorell és membre del Club de Ciutats Amigues de la Infància i Adolescència, i això precisa d’uns requisits exigents que marca i avalua Unicef amb indicadors, per saber si es progressa o no. I en les darreres avaluacions diuen que anem molt bé i que revalidarem probablement quatre anys més”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La Declaració posa xifres a la situació que viuen infants i adolescents arreu del món. Glossa que actualment hi ha prop de 1.200 milions de nens i nenes en situació de pobresa -a Catalunya, 446.500 viuen en risc de pobresa i d’exclusió social, una de les xifres més altes de la UE-; que 1 de cada 10 adolescents d’entre 10 i 19 anys tenen diagnosticat un problema de salut mental; que més de 260 milions d’infants no va a l’escola i que el 50% dels infants refugiats no tenen accés a l’educació; que 426 milions d’infants viuen actualment en zones de conflicte armat i que prop d’un miler de milions estan exposats a nivells cada cop més alts de contaminació atmosfèrica i 820 milions, a les onades de calor.
Font: Compromís municipal per impulsar mesures que garanteixin els drets d’infants i adolescents