Creu Roja intensifica la campanya preventiva d’onada de calor per a col·lectius vulnerables

Categories General

La Creu Roja del Baix Llobregat Nord desplega de nou la campanya estival per combatre les onades de calor i sensibilitzar i prevenir els efectes adversos de les altes temperatures sobre la salut. L’actuació és divulgativa, es basa en consells bàsics de protecció davant el sol i les altes temperatures i se centra en els col·lectius més vulnerables. També es fa un seguiment telefònic per ajudar a afrontar el millor possible aquest període de l’any.

Els col·lectius més vulnerables a la calor solen ser “les persones grans de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques i psíquiques, les que tenen limitada la possibilitat d’autocura i les que pateixen problemes de salut crònics, com ara malalties cardíaques, pulmonars, diabetis o problemes de salut mental”, diu el tècnic de gent gran i voluntariat de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Roger Trilles.

Roger Trilles, tècnic de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord

Els voluntaris contacten per telèfon amb aquestes persones: “Cada any, a principis de l’estiu, truquem a tots els més grans de 65 anys, els que pateixen de malalties cròniques i els que entren dins dels col·lectius de més risc. Així sabem com estan, com es troben i quins mitjans tenen al seu abast”.

Roger Trilles, tècnic de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord

La Creu Roja també difon un decàleg de consells per combatre les altes temperatures. A casa es recomana romandre “a les habitacions més fresques, aquelles que siguin les últimes en les que toqui el sol. Cal evitar que entri la calor al domicili baixant persianes i tendals, i convé refrescar la vivenda a la nit fent que es ventili, que corri i es renovi l’aire”.

També és bona mesura per al cos hidratar-se freqüentment, refrescar-se sovint amb dutxes i tovalloles mullades, beure un mínim d’un litre i mig d’aigua fresca al dia sense esperar a tenir set, i fer àpats més lleugers”.

Roger Trilles, tècnic de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord

Pel que fa al carrer, es recomana protecció davant el sol “portant gorra o barret, roba lleugera i de colors clars”. També és adequat “caminar per l’ombra, dur a sobre una ampolleta d’aigua i sortir a primeres o a últimes hores del dia, al capvespre, quan ja no fa tanta calor”. Mateix criteri que valdria a l’hora de fer activitat física.

Roger Trilles, tècnic de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord

Finalment, s’aconsella fer ús dels ‘refugis climàtics’: totes aquelles instal·lacions amb aire condicionat o climatització -hospitals, CAPs o biblioteques, per exemple- i que poden ajudar a refrescar durant una estona el nostre organisme.

Totes les mesures s’encaren a evitar mareigs, calfreds o cops de calor arran del sobreesforç del nostre organisme de regular internament la temperatura. Un sobreesforç que sovint es tradueix en pèrdua de líquid i el conseqüent risc de deshidratació.

Arriba el Sorteig de l’Or, una font de finançament de projectes solidaris

La Creu Roja del Baix Nord ja disposa de butlletes per al Sorteig de l’Or que la institució, a nivell estatal, celebrarà el 20 de juliol d’enguany. Aquesta cita és crucial per a l’organització, en ser la seva principal font de finançament: “el benefici és íntegre i recala en els projectes”, destaca Trilles.

A més, comprant les butlletes a l’oficina de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord -carrer de Sant Llorenç d’Hortons número 5 de Martorell- “tota la recaptació repercutirà directament en els projectes i coses que fem al territori. Per exemple, servirà per adquirir targes de compra en alimentació, o per fer lots de material de prevenció de risc de calor extrema”.

Roger Trilles, tècnic de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord

Des de la Creu Roja també es fan altres campanyes d’estiu, com la de prevenció d’incendis, donant suport als agents encarregats de sufocar-los (bombers, ADF’s) i conscienciant els seus usuaris que hi ha certes activitats que poden potenciar el risc d’incendi.

Font: Creu Roja intensifica la campanya preventiva d’onada de calor per a col·lectius vulnerables