Daniel Canals, guanyador del Premi Vila, presentarà la seva obra a la 41a Setmana del Llibre en Català

Categories General

L’escriptor barceloní, Daniel Canals Flores, guanyador del Premi local a la millor obra en prosa d’adults del Premi Vila de Martorell 2023, amb Assassinat a la Vila (Editorial Viena), presentarà la seva novel·la el proper 14 de setembre a la 41a Setmana del Llibre en Català , que se celebra des d’avui i fins al 17 d’aquest mes al Moll de la Fusta de Barcelona. El llibre és una ficció contemporània que barreja la tragèdia i la comèdia, i s’inspira en el barri de la Vila de Martorell, d’on és veí des de fa deu anys.

Assassinat a la Vila s’endinsa en el si d’un barri que pateix certes dificultats com són l’envelliment generacional dels veïns o el tancament de certs negocis, però que alhora lluita per no desaparèixer. Així, la Vila es converteix en l’escenari de la novel·la que, tal com explica l’autor, pretén ser “un homenatge a la gent que manté viu el barri, tot i les dificultats. Una obra de ficció que s’apropa a la novel·la negra, i que també inclou alguns elements històrics i geogràfics, que conformen una trama on la comèdia i la tragèdia es donen la mà. En una explicació general, us puc dir que és un homenatge als comerciants i veïns d’un barri tranquil, que es veuran immersos en una situació compromesa que els traurà de la seva zona de confort”.

Daniel Canals, autor de la novel·la Assassinat a la Vila

Així, el fet d’inspirar-se en aquest barri martorellenc, no és una casualitat: “Fa més de 10 anys que visc a la Vila i m’he anat impregnant del particular microcosmos que conforma el barri. Hi vaig a comprar cada dissabte i, al llarg del temps, he anat recollint a la meva ment un munt de curioses anècdotes que he inclòs en el llibre. Quant a la creació dels personatges, tots són ficticis, però alguns d’ells tenen elements de la vida real que he barrejat, com poden ser certs diàlegs i característiques”, ha afirmat.

Daniel Canals, autor de la novel·la Assassinat a la Vila

Daniel Canals va començar la seva trajectòria literària fa cinc anys amb la creació de microrrelats generalment de ciència-ficció i terror, per ser gèneres que li permeten “anar més enllà de la realitat”. Així, enguany ha estat guardonat amb el Premi Vila, i això li ha suposat “una enorme alegria. Com dic al pròleg, ningú és profeta a la seva terra, però paga la pena intentar-ho, i així ha estat. Estic molt agraït al jurat, a la Biblioteca i a la Regidoria de Cultura per tot el suport que m’han donat”, ha expressat l’autor.

Daniel Canals, autor de la novel·la Assassinat a la Vila

Quant a les seves obres anteriors, Daniel Canals ha escrit diversos llibres de terror, com és la saga Divorcio Diferido : Ténebrum (un recull de relats), Microrrelatos inquietantes , Microimpactos macabros , Sueños de pánico i Recuerdos satánicos . En ciència-ficció, podem trobar Asesinato  comprimido , i Tú, robot . A més, també ha publicat dues miscel·lànies titulades Akirestexia: La crisálida i Akirestexia: Metamorfosis , i també el llibre Microrrelatos , molts d’ells traduïts a altres idiomes com són l’anglès, el francès, l’italià, l’alemany, el portuguès, el grec, l’indi i el japonès. Canals, a més, també col·labora en diverses revistes literàries i ha publicat algunes antologies amb altres autors.

Font: Daniel Canals, guanyador del Premi Vila, presentarà la seva obra a la 41a Setmana del Llibre en Català