Martorell reforça el seu compromís de prevenir i lluitar contra la discriminació racial, coincidint amb la celebració, a nivell mundial, del dia commemoratiu, el 21 de març. Per això, el Ple Municipal de març del passat dilluns va emetre una Declaració Institucional. El document condemna i rebutja qualsevol tipus d’odi racista, xenòfob i feixista, i promou un treball en xarxa per prevenir-lo i combatre’l.
Es tracta d’un document que, a casa nostra, té una funció preventiva: “Martorell és un poble plural i divers, amb persones de 56 nacionalitats diferents i que convivim en pau i amb un bon nivell de cohesió social, que és el més important que pot passar en una ciutat”, exposava l’alcalde Xavier Fonollosa.
Afegia que aquesta convivència és possible “gràcies a tothom. Hem rebut gent de molts llocs del món i hem fet una bona acollida com a societat i com a ajuntament”. A nivell municipal, va posar en valor “que tenim molts i variats programes d’integració, d’adaptació i d’acompanyament. Aquesta és una tasca que portem molts anys fent des d’aquest ajuntament i que ha donat els seus fruits”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La Declaració difon un seguit d’indicadors que denoten l’increment dels casos de discriminació per aquests motius els darrers anys, tant a nivell català com espanyol. Segons l’informe anual de SOS Racisme a Catalunya, el Servei d’Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme va passar d’atendre 151 noves situacions l’any 2018 a 182 el 2020. A més, les situacions de racisme no denunciades van augmentar del 36% (2019) al 46% (2020).
Pel que fa a dades estatals, l’informe de l’evolució dels incidents relacionats amb els delictes d’odi a Espanya aportat pel Ministerio del Interior xifra en 485 els casos registrats l’any 2020 d’incidents derivats de motius racistes i xenòfobs. D’altra banda, el Servei d’Assistència i Orientació de Víctimes de Discriminació Racial o Ètnica va atendre 569 casos de discriminació racial el 2020 entre casos col·lectius i individuals, amb un nombre total de 1.664 atesos. La regidora del PSC Manoli Franco va il·lustrar aquestes dades:
Manoli Franco, regidora del PSC
La Declaració constata que encara avui, el racisme, la xenofòbia i altres formes d’intolerància -l’antigitanisme, l’antisemitisme, la sinofòbia, la islamofòbia o l’afrofòbia-, continuen presents en les nostres societats i que adopten múltiples formes, que van des de les més subtils i fins a les més greus, com ara els delictes d’odi.
Per tot plegat, la Declaració condemna i rebutja qualsevol acció d’odi, racista, xenòfoba i feixista; garanteix la igualtat de tracte de les persones migrades i racialitzades i el compromís d’engegar campanyes de sensibilització; proposa la denúncia de qualsevol actuació constitutiva de delicte d’odi; demana que l’administració local continui garantint un servei d’acollida digna i integradora i una bona coordinació entre els cossos de seguretat de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra a l’hora de combatre el racisme i també un treball d’inclusió en el que hi participi activament el teixit associatiu de Martorell.
Manoli Franco, regidora del PSC
La Declaració també recull el compromís de tots els grups que composen el consistori “de no assumir el discurs ni la narrativa xenòfoba i de no pactar i aïllar institucionalment amb aquells partits polítics que incitin a delictes d’odi”.
Font: Declaració Institucional per reforçar les polítiques locals contra la discriminació racial