Dijous de portes obertes a l’Arxiu Municipal per commemorar la seva setmana

Categories General

El proper dijous 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius. Per commemorar-ho, l’Arxiu Municipal de Martorell farà una jornada de portes obertes el mateix dia des de les 09.00 i fins a les 13.30h. Tothom qui vulgui podrà conèixer la feina que es fa des d’aquest equipament, una tasca que ateny tant el passat, el present com el futur.

El Dia és promogut arreu del món des de 1948 pel Consell Internacional d’Arxius, però els actes es perllonguen tota una setmana. Els arxius catalans han dissenyat una programació per a aquests dies, per valorar el patrimoni documental i apropar-lo al gran públic, amb el lema ‘Busquem exploradors i exploradores d’històries. Descobreix-les!’.

“El món dels arxius és molt desconegut. Cal explicar la feina que es fa, reivindicar-ne la seva importància i apropar-lo a la ciutadania”, explica el Cap del Servei d’Arxiu i Gestió Documental de l’Arxiu Municipal de Martorell, Fran Almécija Mora.

Fran Almécija Mora, cap de l’Arxiu

A Martorell, les portes obertes permetran que els visitants “vegin com funciona l’Arxiu, com treballem i quina documentació tenim conservada. Els ensenyarem documentació antiga, fotografia i dipòsits, i coneixeran les condicions ambientals en les que es conserva tot aquest material”.

Fran Almecija Mora, cap de l’Arxiu

Almécija reconeix que la ciutadania sol associar els arxius amb la història, però que en realitat són “passat, present i futur. Controlen tota la gestió documental des de l’inici i fins que s’arxiva”, i conèixer-los “forma part del dret dels ciutadans de saber la documentació de què disposen les administracions públiques”.

Fran Almécija Mora, cap de l’Arxiu

El personal de l’Arxiu s’encarrega de la gestió dels documents, de les transferències de tots els que cal conservar i del servei de préstecs. Actualment treballa “en la indexació del padró municipal”, i en millorar la presència al núvol: “hem reactivat el web i ara estem obrint-nos a les xarxes socials: a Twitter, a Facebook i probablement també a Instagram”.

La digitalització de documents antics és un dels grans reptes. A l’equipament continua endavant un treball que, per Almécija, “és molt costós i lent”:

Fran Almecija Mora, cap de l’Arxiu

Els documents que més es sol·liciten per part del públic general a l’Arxiu Municipal són “padrons, llicències d’obres i plànols”. Quant a tasques d’investigació històrica, “es demanen també padrons i plànols, a més de mapes, fotografies i documentació antiga”.

Fran Almecija Mora, cap de l’Arxiu

Les portes obertes d’aquest dijous seran de 09.00 a 13.30h. Fran Almécija hi convida tothom, però també recorda que “l’Arxiu Municipal és obert de dilluns a divendres de 08.00 a 14.00h, concertant cita prèvia “.

L’Arxiu és a les dependències de l’antic hospital, al carrer del Mur 43, al barri de La Vila. El telèfon directe de contacte és el 93 774 04 21.

Font: Dijous de portes obertes a l’Arxiu Municipal per commemorar la seva setmana