Dijous es presenta en línia ‘Dolça introducció al caos’, la darrera novel·la de Marta Orriols

Categories General

L’historiadora de l’art Marta Orriols presentarà aquest dijous en línia (18.30h) a la plataforma de continguts martorelldigital.cat , la seva nova novel·la, Dolça introducció al caos (Edicions del Periscopi). És la història d’una relació de parella que s’esquerda i que entra en dubtes i contradiccions quan es produeix una decisió unilateral al voltant de la voluntat de tenir fills. L’acte, emès en directe, l’organitza la Biblioteca Martorell, i Isaac Feyné presentarà l’autora.

La Marta i el Dani, protagonistes de la novel·la, són una parella que han passat els trenta anys i que manté una relació relativament estable. En un moment determinat, la Marta li comunica al Dani que no vol ser mare. A partir d’aquí es capgira el seu present i s’obre una esquerda entre tots dos, que els farà repensar-se com a individus i com a parella.

“És quelcom que ha passat tota la vida, però que ara és més evident que mai. Abans a les maternitats i paternitats s’hi entrava d’una manera molt més directa perquè era el que tocava en cert moment a la vida. Ara és aquest moment vital, entre els 30 i els 40, quan ens plantegem moltes coses de futur i anem postposant moltes altres que abans eren evidents a fer”. Orriols feia aquesta reflexió a Josefina Canals en una entrevista al programa Martorelletres de Ràdio Martorell .

Marta Orriols, autora de ‘Dolça introducció al caos’

Orriols posa de relleu també un segon tema a l’obra, de manera més subtil: les contradiccions del món laboral i de l’entorn social. Explica que el Dani és guionista i “viu en un món laboral totalment inestable i amb uns drets molt vulnerables, envoltat d’unes situacions que difícilment poden fer-te sentir segur a l’hora de prendre una decisió”.

Marta Orriols, autora de ‘Dolça introducció al caos’

Un dilema que sorgeix especialment “a l’entorn d’aquesta generació de persones d’entre 30 i 40 anys en aquell moment vital que els ressona la possibilitat de ser pares i que han d’estudiar-ho al mil·límetre, perquè abans no han pogut accedir a una vivenda o tenir certa estabilitat laboral. És una època duríssima, i per tenir fills s’ha de ser molt optimista, ara”, reflexiona l’autora.

Marta Orriols, autora de ‘Dolça introducció al caos’

Orriols va iniciar-se en la narrativa amb Anatomia de les distàncies curtes el 2016, i tot seguit va venir Aprendre a parlar amb les plantes , Premi Òmnium a la millor novel·la del 2018 presentada a la Biblioteca Martorell el juny de 2019. Mentre l’estava acabant, va començar a gestar-se Dolça introducció al caos , ara fa un parell d’anys. Diu que gaudeix més creant i dibuixant els personatges que no pas fent l’argument, ja que li suposen el punt de partida per a explicar els sentiments i arribar a l’ànima humana.

Font: Dijous es presenta en línia ‘Dolça introducció al caos’, la darrera novel·la de Marta Orriols