Dimecres es farà una prova de sirenes de risc químic i d’alerta als mòbils de la zona

Categories General

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha programat per al pròxim dimecres, 29 de maig, a les 10.00h, una nova prova de sirenes de risc químic de la xarxa d’alarmes i comunicacions adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya . Martorell és una zona que pot arribar a ser afectada per aquest risc químic i, per tant, participa periòdicament en aquestes proves. Al nostre municipi hi ha cinc sirenes ubicades: a l’aparcament del Vapor, al Centre Cultural, al Complex Esportiu Torrent de Llops, Ca n’Oliveres i al polígon de SEAT.

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, acompanyada del subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, i de la Cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, ha presentat avui en roda de premsa la prova de les sirenes del PLASEQCAT  i d’enviament de missatge d’alerta de protecció civil als telèfons mòbils, que tindrà lloc el pròxim dimecres 29 de maig a les 10 hores.

Es tracta de la segona prova de sirenes d’aquest 2024, i en aquest cas afectarà els sectors químics del Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental (excepte el sector de la Tordera), on sonaran un total de 50 sirenes ubicades en 22 municipis (que podran escoltar-se també en zones de 10 municipis més).

La directora general ha manifestat “la importància que la gent que escolti el so de la sirena i rebi un missatge d’alerta al mòbil informant de la prova sigui conscient que o bé viu o treballa en una zona on i ha risc químic i que en cas que escoltés la sirena o rebés una alerta al mòbil informant d’accident químic i no fos un simulacre, caldria que es confinés”.

La directora Cassany ha manifestat l’interès de Protecció Civil de la Generalitat en aprofundir en la sensibilització de la població de la zona metropolitana respecte el risc químic. “Hi ha centenars de milers de persones que conviuen amb el risc químic i aquesta convivència passa per saber què fer en cas d’accident, que és confinar-se. Volem que augmenti aquesta sensibilització en aquesta zona” per assimilar-la a la que existeix en altres zones com Tarragona, on el coneixement del risc químic és molt alt.

Novetats de la prova

Per aquesta prova i la que es va fer el mes d’abril a Tarragona i les Terres de l‘Ebre, s’han treballat per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar.

D’aquesta manera, s’han definit pautes i mesures per reduir aquest impacte, i Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació catalana d’autisme, la Federació de Salut Mental de Catalunya (SMC), l’Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) i el servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, perquè puguin informar de la prova als seus membres.

De la mateixa forma s’ha contactat amb la Federació de persones sordes de Catalunya FESOCA i la Organización Nacional de Ciegos Españoles ONCE per tal que la informació de la prova arribi als seus membres pels canals específics disponibles.

Com serà la prova?

A l’inici de la prova, a les 10 hores, “s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d’inici d’alerta  (so de confinament) són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons” assenyala el cap de servei territorial de Protecció Civil a Barcelona, Joan Ramon Cabello .

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament  (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció  en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES DE RISC QUÍMIC. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, confineu-vos”.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet , filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, en un cas real, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Enquesta per valorar la recepció de la prova

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta, indica el cap de servei territorial de Protecció Civil a Barcelona, Joan Ramon Cabello “es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat”.

Durant la prova, un gran nombre de tècnics municipals i d’Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) reportaran informació de com s’han sentit les sirenes i si també s’ha rebut l’alerta als telèfons mòbils.

Tota la informació sobre el risc químic la trobareu al web del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

The post Dimecres es farà una prova de sirenes de risc químic i d’alerta als mòbils de la zona appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Dimecres es farà una prova de sirenes de risc químic i d’alerta als mòbils de la zona