Doble conversa literària sobre els darrers llibres de Màrius Serra i Lola Casas

Categories General

Doble presentació literària aquest dilluns a la Biblioteca Francesc Pujols, dins la programació de Sant Jordi 2023 . L’escriptor Màrius Serra ha presentat la seva novel·la La dona més pintada , que indaga en l’enigma de Palau Ferré, el pintor que cremava els seus quadres, assenyalat per Picasso com a possible successor seu. I la poeta Lola Casas ha portat el llibre La nena que volia ser mestra , tot convidant els lectors a enriquir la recepta de vida amb els seus propis ingredients, aquells que cada un estima i considera necessaris i imprescindibles.

L’impacte de l’autodestrucció d’una obra d’art de Banksy el 2018 a la sala de subhastes Sotheby’s encara és ben viu a la nostra memòria, però molts havíem oblidat el cas del pintor Palau Ferré, que va decidir cremar els seus propis quadres als anys setanta del segle XX. Les seves aparicions a la televisió i als mitjans de l’època són ara poc recordades, malgrat l’estupor que va generar el cas.

Màrius Serra es va interessar per aquest creador que, després d’una sentència del Tribunal Suprem, va resoldre llançar al foc tot allò que pintava. Aquells retrats d’una dona d’ulls grossos i fascinadors s’esfumaven per la xemeneia de casa del pintor. Què hi havia darrere de la pulsió autodestructiva? Amb l’ajut de la documentació, dels testimonis i de la portentosa imaginació de novel·lista, Serra ofereix als lectors La dona més pintada , una novel·la que parteix de la vida d’un pintor assenyalat per Picasso com a possible successor seu.

Màrius Serra, autor La dona més pintada

Màrius Serra (Barcelona, 1963) és escriptor, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l’anglès i enigmista català, llicenciat en filologia anglesa a la Universitat de Barcelona. Tot i que ja tenia algunes obres publicades, es va donar a conèixer l’any 1994 amb la novel·la Mon oncle . Va presentar el programa sobre llibres Alexandria al Canal 33. Ha exercit de columnista en els diaris Avui i La Vanguardia .

Estudiós i col·leccionista d’enigmes, jocs de paraules i tots els fenòmens de la ludolingüística, és el responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia des de l’1 de juliol de 1990, quan va substituir Tísner, i de l’espai L’enigmàrius d’El matí de Catalunya Ràdio .

Amb un llenguatge proper, comunicatiu i amanit amb un polsim de bon humor, Lola Casas ofereix a La nena que volia ser mestra , unes memòries de lectura amable i reflexiva. Parla en la seva autobiografia de la seva vida de mestra a l’escola del Camí del Mig de Mataró, de la relació estreta amb l’escriptor Roald Dahl, dels ocells que tant estima, de llibres, de poesia, de política, de la lectura en veu alta, del ball, de la salut, de les excursions i visites escolars, de la música, del cinema i altres rauxes.

Lola Casas, autora La nena que volia ser mestra

Lola Casas (Mataró 1951) és mestra de Primària jubilada però en actiu. Amb els alumnes de l’escola Camí del Mig de Mataró, va tenir el privilegi de mantenir correspondència amb l’autor britànic Roald Dahl. Es considera “una mestra que escriu poemes”. Té més de seixanta obres publicades entre assaigs sobre literatura, contes i poesia per a públic infantil i juvenil.

Font: Doble conversa literària sobre els darrers llibres de Màrius Serra i Lola Casas