El 2023 van créixer els participants i l’oferta del ‘Gent Gran Activa’

Categories General

El 23,7% de les persones més grans de 65 anys de Martorell han estat directament connectades amb el programa Gent Gran Activa de la Regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament l’any 2023. El balanç palesa un increment sostingut de la participació des de 2018, quan l’abast era el 20,4%. El programa va oferir més de 220 activitats, formatives i de lleure, i se’n van beneficiar un miler i mig de persones.

El Gent Gran Activa és una estructura conformada per la Taula de la Gent Gran, la Unitat Gent Gran Activa, els dos Esplais, la Xarxa Comunitària Bon Veïnatge i la Fundació Obra Social “La Caixa”. Tres conserges, una dinamitzadora, un responsable DTS, una dotzena de professors d’activitats i diversos auxiliars de suport en van constituir l’engranatge humà.

Les 220 activitats s’han relacionat “amb la formació en salut, cultura, benestar, noves tecnologies, forma física, memòria, teatre, ioga, Txi-Qung i idiomes, entre d’altres”, com explica la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Montserrat Salas. Destaca que “s’han format nous grups de sardanes als Esplais i d’autoaprenentatge d’anglès, s’ha ampliat un grup de ball, les sessions de cinema i les places als grups de memòria”. A més, ha crescut fins a la vintena el número de tardes de ball amb música en viu als Esplais.

Montserrat Salas, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament

Salas destaca que una de les propostes més participatives van ser “les Trobades per a la Gent Gran: tant la de Primavera -el 23 d’abril- com la de Tardor -19 de novembre-, amb 1.350 i 1.583 assistents, respectivament”.

Altres accions van ser el Grup de Tractament i Prevenció dels Maltractaments a la Gent Gran -que va abordar una quinzena de situacions-; les 340 persones majors de 80 anys ateses pel Programa Porta 85 o “les dues jornades de donació de sang, amb 140 assistents”. També es van renovar les aules d’informàtica, es van obrir clubs de cinema als Esplais, es va fer una campanya preventiva sobre els riscos del consum d’alcohol i es van aportar els músics per a 22 sessions de ball.

Des de la Unitat de Gent Gran Activa s’ha integrat el programa de la Xarxa de Bon Veïnatge, “acció molt destacable i reconeguda com a pràctica amigable amb la gent gran per part de l’OMS, que va contactar amb 86 persones, de les que un 74% va rebre resolució a la seva situació, i el 26% restant continua dins del pla de treball”, apunta la regidora.

Aquesta xarxa “ha fet possible una segona edició del Circuït de Salut, ampliant a més d’un centenar els participants. En aquest esdeveniment s’ha ofert formació i s’han fet cribratges que han permès determinades deteccions i la millora de la salut dels assistents, que ja pensen en una tercera edició per al 2024”. Hi van col·laborar l’Equip d’Atenció Primària, farmàcies, òptiques i entitats.

Montserrat Salas, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament

Finalment, el 2023 no va ser diferent als anteriors quant a la voluntat de la Regidoria de fomentar activitats intergeneracionals: l’Escoleta de les àvies i els avis; Una carta una amiga i un amic -amb sis escoles de Martorell i dues residències-; Avis savis -compartida amb el PQPI de mecànica-; la col·laboració amb el Fem Dansa, el Roser i en diverses exposicions. La Universitat de l’Experiència també ha augmentat el número de matriculacions, superant el centenar i mantenint 21 accions formatives”.

Montserrat Salas, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament

La regidora lloa el paper dels voluntaris i la col·laboració d’AFOPA per fer seguir creixent La Universitat de l’Experiència.

The post El 2023 van créixer els participants i l’oferta del ‘Gent Gran Activa’ appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: El 2023 van créixer els participants i l’oferta del ‘Gent Gran Activa’