El Ball de la Quadrilla es renova per tancar la Festa del Soci del Progrés amb unes 200 parelles

Categories General

El Centre Cultural i Recreatiu El Progrés ha celebrat aquest cap de setmana la festa del soci i el ball del Quadrilla, amb novetats, ha tancat una jornada que ha aplegat prop de 200 parelles. Després del primer tastet, amb el concert vermut del migdia, el plat fort ha arribat a la tarda, quan s’han reunit els socis del Progrés (més de 1.600 en total) per acomiadar la seva festa. La cobla Selvatana ha amenitzat un ball que ha estat dirigit Ramon Malet i que ha afegit novetats en el seu desenvolupament.

Després d’entonar els primers temes per omplir la pista de ball, les notes de la Quadrilla han fet aixecar gran part dels assistents al teatre El Progrés. Enguany, la parella capdavantera ha estat formada per Ricardo Peñalver i Maria Teresa Parera i han celebrat els 50 anys sent socis de l’entitat obrint el ball. El president del Progrés, Joaquim Gotsens, i l’alcalde i l’alcalde Xavier Fonollosa i els regidors Gerard Mimó, Elisabet Plaza i Andreu González els han seguit en la formació.

Peñalver i Parera han explicat que han celebrat els 50 anys de soci del Progrés de la millor manera. “És tot un honor presentar tots els socis del Progrés”, ha dit Peñalver. Ara, cinc dècades més tard, celebren l’efemèride amb l’encàrrec de dirigir el ball i moure les parelles per tota la sala.

Ricardo Peñalver, membre de la parella capdavantera 2020

Parera, de la seva banda, ha admès que quan van saber que serien la parella capdavantera no van dubtar a acceptar l’encàrrec.

Maria Mercè Parera, membre de la parella capdavantera 2020

 

Novetats en el ball

Ramon Malet ha dirigit, per primer cop, el ball de La Quadrilla i ha innovat en l’ordre i el pas dels ballarins per les instal·lacions del Progrés. Per una banda, la pujada per les escales només s’ha fet una vegada, i de l’altra, el moviment de la serp s’ha fet al bell mig de la pista. Els ballarins han passat tots des de la pusta, pujant per les escales fins a la primera planta, repartint les dones a un costat i els homes en un altra, i de nou han baixat a la pista passant per sota dels braços de la resta de parelles. Ja al final, i després de fer el moviment del cargol s’ha estirat i s’ha passat a l’aperitiu a la Sala dels Miralls. L’última part del ball ha pres un ritme més ràpid per posar punt i final al ball de La Quadrilla.

Segons Malet, dirigir el ball per primera vegada des que és soci ha estat una “satisfacció” i ha admès que ha pres una responsalitat diferent, vetllant perque el ball i les novetats d’enguany convencin les parelles participants.

Ramon Malet, director ball de La Quadrilla 2020

La Quadrilla  és un tipus de ball de saló, hereu de l’antiga contradansa francesa del segle XVIII, que va estar de moda des de principis de segle XIX fins a la Primera Guerra Mundial. La paraula deriva de quadrat, doncs fa referència a la forma en la qual es ballava la dansa, que originàriament era en grups mixtes que dansaven en forma de quadrat. I és, també, la dansa pròpia de Martorell. Es creu que aquesta dansa, va arribar de la mà d’uns soldats que van participar a la Guerra del Rosselló, d’aquí que el ball comenci amb una música amb aires de marxa.

Font: El Ball de la Quadrilla es renova per tancar la Festa del Soci del Progrés amb unes 200 parelles