El CEM busca voluntaris i suport econòmic per difondre el patrimoni de pedra seca

Categories General

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) busca voluntaris per contribuir a l’arranjament i manteniment de les construccions de pedra seca locals. Alhora, és a l’espera de saber si se li concedeix una ajuda econòmica per part de l’Institut Ramon Muntaner per desplegar el projecte de documentació d’aquest patrimoni. Aquest divendres, l’entitat ho ha explicat en una xerrada a la Farmàcia Bujons davant una cinquantena d’assistents, complementada amb una sortida matinal el dissabte.

El proper gener és previst saber si el projecte d’estudi de la pedra seca a la serra de L’Ataix i Les Torretes compta amb el suport econòmic esmentat. Una quantia sol·licitada de poc més de 5.000 euros, que podria donar llum verda a l’inici dels treballs “al mes de febrer, per finalitzar al novembre”, com explica el vice president del CEM, Alfred Mauri.

Mauri destaca que la quantia sol·licitada “és molt ajustada”, ja que “una part molt important de la feina és totalment voluntària”. La inversió aniria destinada a cobrir els costos dels aparells tècnics i cert suport especialitzat per al procés de digitalització de les barraques: “En farem plànols de tot el conjunt, i per a això cal llogar un GPS que es posiciona via satèl·lit”.

Alfred Mauri, vice president del CEM

Posteriorment el CEM tractarà les dades resultants a través del programari informàtic de què ja disposa. Però al marge d’aquest treball tècnic, es busca també un ampli suport del voluntariat.

Mauri destaca que “a dia d’avui comptem amb persones que ja estan fent alguns treballs dins del Col·lectiu l’Ataix”. I també el paper “del Motor Club Micorella i l’ADF Martorell, que ja han netejat els camins i l’entorn de les barraques” de cara a l’excursió del dissabte 3 de desembre, amb sortida a les 09.00h de la plaça del Portal d’Anoia.

No obstant, si s’afegeixen nous voluntaris, “podríem fer el manteniment i la restauració d’aquests elements i muntaríem un curs de formació amb un mestre en pedra seca que vingués a donar formació”.

Alfred Mauri, vice president del CEM

La pedra seca és un tipus de construcció caracteritzada per la tècnica d’acumulació de pedres sense usar cap element aglomerant que les enganxi, sinó falcant-les, travant-les i estabilitzant-les entre sí. En alguns indrets mediterranis són molt destacades, en forma de barraques, murs, marges, camins empedrats, tanques i aljubs, entre d’altres.

A Martorell, les construccions més habituals són “barraques de vinya i marges”. Mauri considera que és bo documentar-les perquè tenen un valor històric: “Són els últims testimonis d’un Martorell agrari”.

Alfred Mauri, vice president del CEM

A més, les estructures de pedra seca també tenen un valor ecològic: “Sobretot els marges, que preserven o limiten els efectes de l’erosió. I això és molt important en un entorn com el de Martorell, amb unes muntanyes que tenen molt poc sòl i que es podria perdre amb molta facilitat”.

Font: El CEM busca voluntaris i suport econòmic per difondre el patrimoni de pedra seca