Dilluns vinent comença la 7a campanya d’excavacions del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) al monestir de Sant Genís de Rocafort. Un equip de vuit persones treballarà durant cinc setmanes en el nivell inferior dels tres en què s’assenta l’antic recinte monàstic. Els investigadors buscaran els vestigis de façanes i dependències adosades a la muralla que facin evidents les grans dimensions del conjunt de dependències.
La cita arqueològica anual a Sant Genís s’avança. En lloc de fer-se a l’octubre com era habitual, enguany s’inicia el 27 de maig i s’acabarà el 28 de juny. L’equip que farà les pertinents tasques d’excavació durant cinc setmanes estarà composat per membres de l’equip de recerca del CEM i tècnics arqueòlegs.
L’àrea seleccionada serà la terrassa inferior -el més baix dels tres nivells en què s’assenta el jaciment-. Alfred Mauri, vicepresident del CEM, justifica que “els nivells superiors, on s’assenten l’església, el cementiri, els claustres i les dependències monàstiques ja estan molt excavats”, i vaticina que aquesta serà “una campanya complexa, perquè en aquesta àrea hi ha algunes edificacions arrassades i soterrades. Sabem que hi són gràcies a les prospeccions de georadar que vam fer fa uns anys”. Explica que caldrà afegir-hi una excavadora i un Mini Dumper.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Pel vicepresident del CEM i coordinador de la campanya d’excavacions, “la tasca d’enguany a Sant Genís serà complexa”. D’una banda, “perquè els arqueòlegs hauran de bellugar volums importants de terra que ha quedat acumulada de campanyes anteriors”.
Per això, caldrà “utilitzar una excavadora i un mini dumper, ja que hem de moure volums importants de terra. I davant la dificultat de fer pujar l’excavdora fins allà dalt, caldrà l’ús d’un helicòpter per situar les màquines al capdamunt del turó”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Mauri recorda les vicissituds històriques que ha viscut Sant Genís: “Va ser abandonat i afectat pels terratrèmols de 1448, però també per un procés de desmuntat per a la reutilització de la pedra. De fet, fins entrat el segle XX, va ser sistemàticament expoliat”.
Totes les restes de parets que es trobin -vestigis de façanes i altres dependències adossades a la muralla per la part interior- serviran per evidenciar la importància i gran magnitud que va tenir aquest conjunt monàstic abans de la seva decadència:
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
El CEM anirà informant puntualment a través de les seves xarxes de tot el que es faci al llarg de la campanya d’excavacions. Alhora, preveu fer una jornada de portes obertes, com en anteriors ocasions, per difondre els resultats finals dels treballs.
The post El CEM excavarà la part inferior del recinte de Sant Genís a partir de dilluns appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .
Font: El CEM excavarà la part inferior del recinte de Sant Genís a partir de dilluns