‘El círculo de las marmotas’, una sàtira sobre els títols superiors i les falses expectatives laborals

Categories General

El círculo de las marmotas és la primera novel·la del terrassenc Quico Ballbé, presentada aquest vespre a la sala polivalent de la Biblioteca Martorell. El llibre pretén ser una sàtira al voltant de tot el que envolta la recerca de feina i la selecció de personal un cop acabats els estudis superiors, a partir de l’experiència del protagonista, Quique Fábregas. La presentació ha anat a càrrec de la periodista martorellenca Míriam Riera.

Quique Fábregas és un llicenciat en Dret que ha aprovat un màster en recursos humans, i que afronta el seu ingrés al món laboral. Un camí complicat, caracteritzat per processos de selecció del personal, que l’autor qüestiona com a mecanisme per trobar el candidat o candidata més adient en base a les seves aptituds. Tot això, plantejat amb un punt de sàtira i d’humor i barrejat amb històries personals del protagonista, són els ingredients que Ballbé desplega al llibre, d’Ediciones Camelot.

El círculo de las marmotas “és una sàtira sobre les escoles de negocis, les falses expectatives que generen algunes escoles, post màsters i post graus i el món de la recerca de feina, dels processos de selecció i dels recursos humans en general”, comenta l’autor. Ballbé hi reflecteix una situació que “es produeix a vegades, quan la persona que ha de decidir si el candidat és apte o no per a aquell treball té menys talent que el propi entrevistat”.

Quico Ballbé, autor de ‘El círculo de las marmotas’

Ballbé posa com a epicentre d’aquestes problemàtiques a Quique Fábregas. El protagonista creu “que l’important són les competències tècniques i el coneixement, però va descobrint que l’actitud, la predisposició i les competències personals haurien de ser iguals o més importants que els títols i màsters, i que no només amb aquests n’hi ha prou”.

Quico Ballbé, autor de ‘El círculo de las marmotas’

L’autor reconeix que s’ha basat, com a punt de partida, en una situació per la que ell també va passar en el moment de cercar feina, però que en cap cas el personatge de Fábregas és una mena d’alter ego seu:

Quico Ballbé, autor de ‘El círculo de las marmotas’

El punt d’humor i de suspens a la novel·la, amb la finalitat de crear tensió narrativa i enganxar el lector a voler conèixer el desenllaç, l’aporta una història personal del protagonista: “Una mena de flashback que recull un fet surrealista i divertit que viu Fábregas quan era estudiant de màster i fa un stage a un indret de l’escola de negocis. Allà es desencadena una situació que tindrà continuitat a tota la novel·la perquè hi ha una relació epistolar del protagonista amb un altre personatge secundari, bastant peculiar, que genera una sèrie de situacions divertides”.

Quico Ballbé, autor de ‘El círculo de las marmotas’

Ballbé explica que ha dedicat uns quants anys a escriure El círculo de las marmotas “pel fet que és la meva primera novel·la i perquè he anat fent diverses proves-error, correccions i versions, sense pressa”. Durant el redactat, va deixar l’obra a mans de tres lectors professionals per a que en fessin un informe de lectura i donessin la seva opinió, a partir de la que es va potenciar la història personal del protagonista.

Font: ‘El círculo de las marmotas’, una sàtira sobre els títols superiors i les falses expectatives laborals