El DIM presenta el llibre de visites de l’Enrajolada i recorda Carme Palou

Categories General

En el marc del Dia Internacional dels Museus, que es commemora avui 18 de maig, aquest vespre s’ha presentat a l’Enrajolada Memòria i record de l’obra de Francesc Santacana i Campmany (1810-1896): El llibre de visites del Museu L’Enrajolada, recuperat . A continuació, s’ha descobert el plafó ceràmic de la sala de tallers de la casa museu dedicat a Maria Carme Palou Oñoa, treballadora de Museus de Martorell que ens va deixar l’estiu passat.

L’historiador martorellenc Ferran Balanza ha estat l’encarregat de presentar Memòria i record de l’obra de Francesc Santacana i Campmany (1810-1896): El llibre de visites del Museu l’Enrajolada, recuperat . És un àlbum que conté signatures, dedicatòries i dibuixos de visitants de la Casa Museu Santacana, entre 1844 i 1955.

“És un document excepcional que hem recuperat d’una època en què la Diputació de Barcelona va adquirir el Museu de l’Enrajolada, i la seva biblioteca i el seu arxiu es va dispersar. De tant en tant, trobem al mercat una peça aquí i una altra allà algunes de les quals l’Ajuntament ha pogut anar adquirint”, ha dit Balanza.

En aquest cas, l’àlbum es trobava en una llibreria de Vic. “Inicialment, se li va fer una oferta al llibreter, que era col·leccionista d’autògrafs i per això es va interessar per aquest llibre. Primer es va negar, però uns vint anys després va acceptar la proposta”.

Ferran Balanza, historiador

Amb l’ajut de Manel Jorba, present a l’acte d’aquesta tarda i qui havia estat director de la Biblioteca Nacional de Catalunya, es van fer les gestions pertinents perquè l’Ajuntament de Martorell pogués adquirir el llibre, ara fa un any. Actualment, es pot veure en una vitrina de l’Enrajolada i també hi ha una reproducció facsímil al taulell perquè els visitants el fullegin.

El llibre conté dedicatòries rellevants de presidents de la República com Francesc Pi i Maragall o Emilio Castelar. També del filòsof Franscesc Pujols que sovintejava el museu amb amics de la talla de l’escriptor Josep Maria de Sagarra o el lingüista Pompeu Fabra.

Ferran Balanza, historiador

Més tard, quan es van inaugurar les caves Rubricatus, els visitants de les caves aprofitaven per veure l’Enrajolada. Alguns d’aquests visitants eren esportistes que havien participat als Jocs Olímpics de Berlin l’any 1936 o de Londres el 1948, ja que Lluís Santacana, fundador de Rubricatus, havia estat nedador del Club Natació Barcelona i s’hi relacionava.

Ferran Balanza, historiador

Plafó ceràmic en record de Maria Carme Palou

Posteriorment, s’ha fer la descoberta d’una placa ceràmica a la sala taller de l’Enrajolada dedicada a Maria Carme Palou Oñoa, treballadora de Museus de Martorell entre 1994 i 2016, qui va morir el 23 d’agost passat.

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, ha expressat que “era de justícia fer-ho perquè era una persona molt coneguda i estimada, que apreciava molt els museus de Martorell i tota una experta en ceràmica. Serà precisament un plafó ceràmic, un material que ella estimava i valorava, el que recollirà el seu nom a la sala taller. Ella estava molt vinculada a l’Enrajolada perquè feia molts tallers per a escoles i per això és molt escaient que hi hagi un plafó ceràmic que la recordi aquí”.

Andreu González, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni

Els fills de Maria Carme Palou, Anna i Jordi Porta, han estat els encarregats de descobrir la placa, acompanyats de familiars, així com de l’alcalde Xavier Fonollosa, i els regidors Andreu González, Lluís Amat, Cristina Dalmau, Elisabeth Plaza i Belén Leiva.

Font: El DIM presenta el llibre de visites de l’Enrajolada i recorda Carme Palou