El Pont del Diable suspèn els actes de la Festa del Tíscar d’aquest diumenge

Categories General

La pandèmia de la COVID-19 ha obligat l’Associació de Veïns del Pont del Diable a suspendre els actes de la Festa del Tíscar previstos per aquest diumenge 8 de novembre. L’entitat ha volgut vetllar per la salut dels veïns del barri suspenent la missa, el concert i el repartiment de la coca de codony, activitats que es fan al voltant de la capella de Sant Joan. La missa de la parròquia de Santa Maria farà un recordatori.

“A causa de l’actual situació d’estat d’alarma, per les restriccions de mobilitat i de reunió i per responsabilitat, l’Associació de Veïns del Pont del Diable no organitzarà cap dels actes previstos per la Festa del Tíscar”, tal i com anuncia el secretari de l’entitat, Isidre Ricart.

En el seu lloc, la parròquia de Santa Maria farà diumenge (12.15h) una celebració eucarística en honor a la Verge del Tíscar i Sant Martí de Porres “amb les limitacions d’aforament a actes religiosos del 30% segons marca l’actual Estat d’Alarma”, diu Ricart.

Isidre Ricart, secretari de l’AV Pont del Diable

El Tíscar és una de les dues grans celebracions anuals al Pont del Diable, junt amb Sant Joan. Venera la imatge de la Verge del Tíscar, patrona del poble de Quesada, a Jaén. La vinculació amb la nostra població arrenca del 1751, quan un soldat de Quesada que lluitava a la Guerra del Francès es va curar de les seves ferides a l’hospital de Martorell. Fruit d’això, va complir la promesa de donar a la institució una imatge de la verge del seu poble.

Des d’aleshores, els veïns del barri han venerat la imatge a la capella de Sant Joan, històric edifici amb 707 anys d’història i que va néixer vinculat a l’hospital. A la Guerra Civil, la talla es va destruir i la festa es va deixar de celebrar, però l’any 1993 els veïns van recuperar-la i la van programar a principis de novembre, coincidint amb Sant Martí de Porres.

L’any 2011, els veïns de Quesada van donar una nova imatge de la verge a la capella. La festa, a més, s’ha bastit també de tradició popular gràcies a que l’historiador local Ferran Balanza va rescatar dels arxius municipals la recepta de la coca de codony del Tíscar, que es menjava en aquestes dates, i que ha elaborat cada any el pastisser Ramon Artigues. Ricart detalla el conjunt d’actes que se solen fer, en condicions normals, en aquesta data:

Isidre Ricart, secretari de l’AV Pont del Diable

Des de l’Associació de Veïns s’expressa el desig de tornar a celebrar la Festa l’any vinent.

Font: El Pont del Diable suspèn els actes de la Festa del Tíscar d’aquest diumenge