El vestíbul del Centre Cultural acull l’exposició ‘Menys plàstics, més vida’

Categories General

La Regidoria de Medi Ambient ha instal·lat al vestíbul del Centre Cultural l’exposició Menys plàstics, més vida de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Generalitat de Catalunya, que es pot visitar fins al 10 de desembre. L’exposició pretén informar i conscienciar els ciutadans sobre els riscos dels plàstics als mars i oceans, on s’acumulen més de 250 milions de tones anuals. La mostra forma part del programa d’activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 18 i el 26 de novembre.

La mostra detalla com un 80% de la contaminació hidràulica és d’origen terrestre i totes aquestes deixalles s’ocasionen per l’acció humana. Els residus que no són reciclats correctament acaben als mars i els oceans, sigui per l’acció antròpica o les condicions climàtiques. Com a conseqüència, més de 300 espècies animals empassen els plàstics. Els cetacis, com les balenes i els dofins, són les espècies més perjudicades. No obstant això, els nanoplàstics retornen als humans a través del consum de peix i algues.

La fragmentació dels plàstics també suposa la contaminació de la flora marina. Segons el Parlament Europeu, el cost estimat de la bossa marina se situa entre els 259 i els 695 milions d’euros. Reciclar tots aquests residus implicaria una disminució dels gasos d’efecte hivernacle i de CO2. A més, la degradació de l’ecosistema marí perjudica el sector pesquer i turístic. La preservació de la fauna i la flora podria reduir els índexs de contaminació, al mateix temps que augmenta els beneficis comercials dels diferents sectors.

Per reduir la producció de plàstics, l’Agència Catalana de l’Aigua desaconsella la utilització de plàstics d’un sol ús, com les ampolles i els coberts, ja que triguen més de 400 anys en degradar-se. Encara més, aquest tipus de residus comporten el 70% de la contaminació marina. En canvi, l’organització recomana substituir els plàstics per alternatives com la fusta, el vidre o el metall. Adquirir productes sense envasar o optar per roba feta de teixits naturals també ajuden a reduir el nombre de plàstics.

The post El vestíbul del Centre Cultural acull l’exposició ‘Menys plàstics, més vida’ appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: El vestíbul del Centre Cultural acull l’exposició ‘Menys plàstics, més vida’