Els feminismes són justícia global, clam de la Declaració institucional del 8M

Categories General

Avui, 8 de març, és el Dia Internacional de les Dones. L’Ajuntament de Martorell ha organitzat, a les 12.00h, la lectura de la Declaració institucional a la plaça de la Vila, a càrrec de la regidora d’Igualtat, Belén Leiva. El text ha reivindicat els feminismes com a justícia global. La lluita contra les desigualtats, les discriminacions i les violències que condicionen la vida de les dones.

A través del manifest Leiva ha recordat que “el patriarcat s’ha ocupat d’invisibilitzar les feministes, de fer caure en l’oblit les seves aportacions. Ha treballat de manera incansable per escarnir i reprimir les feministes que l’han desemmascarat. I ho ha fet amb un objectiu molt clar: que reneguem del moviment sociopolític que lluita per acabar amb aquest sistema d’opressió i perquè ens incomodi identificar-nos com a feministes. Però ni així s’ha sortit amb la seva”.

“Ens fem feministes perquè ens neguem a acceptar com a normals les desigualtats, les discriminacions i les violències que condicionen la nostra vida, la de totes les dones”. “Si assumeixes el compromís actiu de combatre el masclisme, cada dia, en tots els espais, ets feminista. I no ho ets perquè tinguis mare, germanes o filles. Ets feminista simplement perquè et resulta insuportable la normalitat patriarcal”.

“Ens necessitem totes i tots per fer possible la normalitat feminista a les famílies, els centres educatius, els llocs de treball, els espais d’oci, les associacions i les institucions polítiques. A tot arreu! Una normalitat feminista que també ha de ser antiracista, transinclusiva, sense discriminacions per raó d’orientació sexual, d’edat, de classe social, de nacionalitat o de discapacitat, perquè els feminismes són justícia global”.

La commemoració del 8M a Martorell seguirà aquesta tarda, a les 17.00h, amb una cadena simbòlica per avançar cap a la igualtat, a la rambla de Les Bòbiles. A més, a les 18.30h, Clàudia Salamonesco presentarà el seu llibre Mientras los demás viven a la Biblioteca Francesc Pujols. Es tracta d’una novel·la introspectiva que evoluciona en un univers femení i aborda temes com ara la precarietat i les condicions inhumanes de treball de les persones migrants, la maternitat contrariada, la violència de gènere verbal i física, la difícil acceptació de la vellesa, i el pes del passat.

Finalment, la jornada acabarà, a les 20.00h, amb la concentració contra les precarietats, les fronteres i les violències, i amb la lectura del manifest del Col·lectiu Feminista de Martorell, que anirà acompanyat amb música i pintura en directe, a la plaça de la Vila.

Font: Els feminismes són justícia global, clam de la Declaració institucional del 8M