Els Mossos d’Esquadra alerten d’estafes relacionades amb la COVID-19

Categories General

Mossos d’Esquadra ha detectat un increment d’estafes produïdes en els centres sanitaris i socials durant l’any 2020 en el context de la pandèmia per la COVID-19. Aquestes estafes s’han incrementat de manera significativa durant el darrer trimestre de 2020. El novembre han augmentat de 14 a 176 fets i al desembre, coincidint amb l’inici de la vacunació, les estafes han pujat de cinc a 121. Aquest mes de gener la tendència continua a l’alça i fins al dia 17 s’han comptabilitzat 37 estafes en comparació amb les sis de l’any 2020.

El portaveu del cos, el comissari Joan Carles Molinero, va explicar ahir en roda de premsa que cometen les estafes a través de trucades telefòniques en què ofereixen “les vacunes, material sanitari com guants, mascaretes o EPI i  neteja i desinfecció d’espais”. A més, ha afegit que duen a terme l’estafa “en centres d’atenció primària, centres de dia/residència de gent gran, centres mèdics, hospitals, clíniques i altres centres socials”.

De les gestions realitzades s’ha pogut concloure que les trucades que reben les víctimes es fan principalment des de telèfons estrangers, de Mèxic i Estats Units. Es fan passar per personal del Departament de Salut de la Generalitat i sol·liciten la transferència de diners mitjançant plataformes de pagament online .

Normalment els estafadors truquen per demanar un ingrés bancari immediat per lliurar vacunes,  material o oferir una desinfecció de la COVID-19. Mencionen el nom de directius de la institució per donar credibilitat a la trucada que han aconseguit abans amb una altra trucada o buscant informació. En cas de no pagar, amenacen els centres amb sancions econòmiques, però al final no entreguen res ni realitzen cap servei.

Consells de seguretat

Els Mossos d’Esquadra recomanen desconfiar de trucades en què t’ofereixin la vacuna, material sanitari o serveis de desinfecció La vacuna és gratuïta, no facis cap pagament ni donis cap dada bancària. En cas de dubte, parla amb el teu centre de salut de referència. No donis informació personal dels responsables del centre, la poden aprofitar després per cometre l’estafa. Si reps una trucada d’aquestes característiques o ets víctima de l’estafa, truca al 112 i denuncia-ho.

Font: Els Mossos d’Esquadra alerten d’estafes relacionades amb la COVID-19