Els Tres Tombs cavalquen amb pas ferm i fan càlida una matinal de fred

Categories General

Els Tres Tombs, punt culminant de la festa de Sant Antoni Abat, han voltat per Martorell aquest matí amb prop de 40 carros i carruatges i uns 120 cavalls. La tradició ha exhibit novament la seva fortalesa i arrel, amb centenars de persones seguint-la a La Vila. L’esmorzar traginer, el concert vermut i el ball a El Progrés han sumat més de 2.000 assistents.

Prop de 40 carruatges –la meitat, de l’entitat organitzadora- i uns 120 cavalls han desfilat desafiant una freda però solellada matinal. I és que de les 86 celebracions de Sant Antoni Abat que se celebraran arreu del Principat aquest 2020 , la nostra població n’és la més primerenca, junt amb l’Esquirol, Santa Coloma de Queralt, Argentona, Cerdanyola del Vallès, Sant Andreu de Palomar, Taradell i Valls.

Els motors s’han començat a escalfar al costat de les brases amb l’esmorzar traginer al local dels Amics de Sant Antoni Abat, amb uns 900 comensals. Adolf Bargués, vice president dels Amics de Sant Antoni Abat, parlava d’èxit de participació: “Cal tenir en compte que aquesta és una festa no només per als socis, sinó oberta a tothom, i que genera un ambient familiar molt maco”.

Adolf Bargués, vice president dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Tot seguit, amfitrions i forasters –arribats de punts com ara Igualada, Castelldefels o Castellbisbal- han enganxat els carros i carruatges guarnits als animals de tir, bàsicament cavalls. Tot i el fred regnant, Bargués ha destacat que “el més important és que no ha fet vent, que és el que comporta més dificultats als animals”, i ha recalcat que una de les grans singularitats de la celebració a Martorell “és el tipus d’enganxe’, que és a la pagesa, del que en som degans a Catalunya”.

Adolf Bargués, vice president dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Des del pont del Diable i amb l’acompanyament musical de la Banda Simfònica, el seguici ha engegat la volta que els ha portat pels carrers de Pere Puig; Francesc Santacana; Portal d’Anoia; Pau Claris; Germans Martí; plaça del Vi; rambla de Les Bòbiles i tornada pel carrer de Sant Antoni Maria i Claret. Després, s’han fet les tres voltes a La Vila, i a la plaça de l’Església els esperava Mossèn Francesc Tirado per beneir els animals, tant els de tir com els de companyia que havien portat molts particulars.

La prestigiosa Orquestra La Principal de la Bisbal ha transportat més de 700 persones a El Progrés a un viatge musical arreu del món, en el concert vermut. I al vespre, el mateix escenari s’ha tornat a omplir per al ball de gala, amb la interpretació del vals Els xiquets de Valls com a punt àlgid. Mentrestant, els banderers d’enguany –els Capgrossos de Martorell- entraven a la sala amb la senyera de la festa.

Font: Els Tres Tombs cavalquen amb pas ferm i fan càlida una matinal de fred