‘Frame’, la fotografia entre el cinema i la pintura

Categories General

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric de Martorell, La Caserna, s’ha omplert de bat a bat aquest dissabte amb motiu de la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘Frame’ de l’artista martorellenca Glòria Cruz. L’acte, oficiat pel regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha aplegat un centenar de persones entre models, familiars i amics. Sota el ritme de jazz del grup Scaramanga, a l’exposició s’han pogut veure 20 fotogrames sobre temes que tenen a veure amb les passions, l’ésser humà i el seu cos: el desig, els diners, la por, el poder o les relacions interculturals.

La mostra ha estat pensada perquè l’espectador s’aturi a observar cada fotografia seguint l’ordre establert. Es tracta d’un recorregut de vint imatges narratives que conten alguna història, deixant que sigui l’espectador qui des de la seva perspectiva, s’imagini el desenllaç. Segons explica la fotògrafa Glòria Cruz, “els models estan aturats, com en suspensió, amb una inacció expressament buscada perquè la gent que miri, intenti entendre el què passa allà, o el que ja ha passat. En qualsevol expressió artística el que es mostra és la punta de l’iceberg, a sota hi ha tot el substrat i es nota si no hi és”.

Glòria Cruz, fotògrafa

La càmera de Glòria Cruz aquest cop buscava “escenes entre el cinema i la pintura. Pensant amb la postura i el color per crear una atmosfera cinematogràfica a la vegada que pictòrica, d’això se’n diu fotoconceptualisme”.

Glòria Cruz, fotògrafa

La idea de fer aquesta exposició naix durant el confinament, quan l’artista es va proposar deixar-se l’ànima per fer allò que li agradava. Des de llavors, va estar atenta a qualsevol fet, objecte o persona que pogués encaixar en el treball. Així, es va fixar en la mirada expressiva de l’Adrià Roque, a qui va conèixer al gimnàs, i li va suggerir posar per a ella a totes les fotografies. En cadascuna de les escenes, hi ha una persona vestida de negre que ajuda amb la seva diagonal de mirades al fet que els altres la puguin entendre millor, i aquesta persona és l’Adrià.

“La Glòria no em va imposar unes directrius molt marcades, em va donar molta llibertat expressiva. Si t’hi fixes, hi ha fotografies que tinc la mirada més seriosa, i altres de més dolça. Això ho vaig decidir en funció de l’energia que em transmetien els altres models durant el poc contacte que podíem tenir, perquè moltes vegades a la primera ja trèiem la fotografia perfecta, i ja no interactuàvem més. Altres vegades, en canvi, teníem més temps per conèixer-nos i les fotografies sortien diferents, però en general, la Glòria em va deixar fer”, ha explicat Adrià Roque.

Adrià, model de l’exposició ‘Frame’

L’exposició ‘Frame’ ha tingut una repercussió important a Martorell, perquè són la gent i els establiments martorellencs qui porten la veu protagonista. Tal com afirma el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, “no tenim tants fotògrafs a Martorell, i per tant és un goig poder exposar l’obra d’una persona que està activa en aquest camp. La Glòria utilitza una sèrie de referents que, qui no els vegi no passa res, però fan que les imatges tinguin diferents capes de lectures amb picades d’ullet a altres creadors i disciplines com ara Buñuel o l’òpera, per exemple”.

Andreu González, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni

La mostra podrà visitar-se al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric de Martorell, La Caserna, de forma lliure els dijous i divendres de 17.00 a 20.00h i dissabtes i diumenges de 12.00 a 14.00h, fins al 12 de març.

Font: ‘Frame’, la fotografia entre el cinema i la pintura