‘Geografia vital de Francesc Pujols’, anàlisi de la vida del poeta, crític d’art i pensador, a través del vi

Categories General

Amb motiu de la Festa del Roser, aquesta tarda s’ha presentat a la Torre de les Hores el llibre Geografia vital de Francesc Pujols , editat per Edicions Enoanda i escrit pel filòsof Joan Cuscó i Clarasó. La novel·la analitza la figura de l’escriptor martorellenc Francesc Pujols, com a poeta, crític d’art i pensador, i ho fa a través de la seva relació amb el vi. La presentació ha anat a càrrec de l’autor i també de Josep Montserrat, director de la càtedra UB Llorens i Barba. S’hi han tastat alguns vins dels cellers que apareixen a l’obra.

Geografia vital de Francesc Pujols fa un recorregut per la vida del poeta, prenent com a fil conductor les metàfores sobre el vi que sovint feia servir Pujols, qui deia que facilitava el fet de “fer art, pensar i socialitzar”. L’assaig explica “com ell era capaç de casar coses molt diferents, des dels paisatges fins a les idees dels pensadors, per crear la seva manera d’entendre el món. Ell sempre deia que la manera de pensar no es pot basar solament en el raonament, sinó que s’acompanya de motius sentimentals, emocionals i històrics. Amb tot, ell feia vi, i agafava la vinya com un element educatiu, científic i filosòfic, i també el paisatge com un entorn per entendre què vol dir viure, com ens hem d’educar i què vol dir pensar. A partir d’aquí, he anat escrivint capítols sobre la seva vida”, ha explicat Joan Cuscó, autor del llibre.

Joan Cuscó, autor del llibre

L’any 1935 Francesc Pujols diu que els bons artistes claven els ulls «com dos punys» a la realitat per esprémer-la com els raïms i extreure’n el vi de la vida. Aquesta metàfora acompanya tota la seva biografia i tota la seva obra i serveix per entendre l’esforç que bolca en les seves reflexions i creacions. “Pujols vol aferrar-se a la realitat per embriagar-se i per espiritualitzar-la. Per viure-la sense perdre’n ni una gota. Per esprémer-la amb intensitat”, tal com s’exposa a l’annex del llibre.

Amb tot, el fet que es presentés Geografia vital de Francesc Pujols avui a la Torre de les Hores no ha estat casualitat, “el llibre va sortir a principis d’any, però hem decidit presentar-lo en aquest moment a Martorell, precisament perquè coincidís amb la Festa del Roser. Ara es farà una presentació, però també tastarem vi, i així la gent podrà decidir si Pujols tenia raó o no”.

Joan Cuscó, autor del llibre

El llibre consta de 18 capítols que es poden llegir independentment i de forma desordenada, i es pot aconseguir a qualsevol llibreria de Catalunya des del passat mes de gener.

Font: ‘Geografia vital de Francesc Pujols’, anàlisi de la vida del poeta, crític d’art i pensador, a través del vi