Joan Manuel Homar i Imanol Ulacia guanyen el 47è Premi Vila

Categories General

El Teatre d’El Progrés ha acollit aquest vespre la gala de lliurament del 47è Premi Vila de Martorell. El barceloní Joan Manuel Homar n’ha estat el guanyador en la categoria de poesia en català amb l’obra Ningú , mentre que el basc Imanol Ulacia ho fa fet en castellà amb El mundo . La vetllada, presentada per la cantant i compositora Mirna Vilasís, ha repartit nou guardons més.

Prop de 300 persones han acudit a una cita que ha recordat l’artista Jaume Muxart en el centenari del seu naixement i que ha tingut el toc musical a càrrec de Vilasís i del també compositor Xavi Múrcia. Els guanyadors de cada categoria han pujat a l’escenari per rebre el reconeixement, acompanyats de l’alcalde, Xavier Fonollosa, del regidor de Cultura Andreu González, de la resta de regidors de govern i del president del jurat, Àlex Susanna.

El guanyador en poesia en català, Joan Manuel Homar, ha estat professor titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona més de 30 anys, i ha publicat anteriorment els llibres de poemes On mai no fosqueja (2012), La lentitud de la mirada (2017) i La pell recorda (2020). Ara hi afegeix el Premi Vila -2.000 euros i l’edició de l’obra-.

Homar ha explicat que Ningú és “la continuació de dos llibres anteriors, on el fil conductor és la identitat, tan necessària i tan difícil alhora”.

Joan Manuel Homar

De la seva banda, Ulacia l’ha aconseguit en llengua castellana gràcies a El mundo . L’autor afincat a Zumaia ha llegit tres poemes que l’integren i ha dit que per ell, la poesia és “la que està encara per fer”.

Imanol Ulacia

Ulacia és Doctor en Psicologia i Premi extraordinari de doctorat per la Universitat del País Basc a la Facultat de Psicologia, i exerceix de professor i d’investigador. Autor de diverses publicacions científiques, ha escrit dos llibres de poesia: Bar Kabi i Roques de Itzurun .

Guanyadors del 47è Premi Vila de Martorell

CATEGORIA OBERTA

Premi per al millor llibre de poemes en català : Ningú , de Joan Manuel Homar. Obté 2.000 euros i l’edició del llibre.

Premi per al millor llibre de poemes en castellà : El mundo , d’Imanol Ulacia Aramendi. Obté 2.000 euros i l’edició del llibre.

Premi a la millor traducció de clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’ : Cal·lírroe , de Caritó , de Jaume Almirall i Sardà. Obté 2000 euros i la traducció de l’obra.

Premi al millor microrelat : El llenç , d’Albert Garcia Elena. Dotat amb 400 euros.

PREMIS LOCALS

Premi per a adults al millor llibre en prosa : kurt schwitters (1887-1948) de Joan Isart Alemany. Dotat amb 780 euros, un taller d’escriptura a la Biblioteca i la publicació del llibre.

Premi per a adults per al millor conte . El tío Garañuela , de Manuel Pablos Esteban. 100 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi per a adults al millor poema . Aquesta tarda el sol , d’Andrea Montoya Gil. 100 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi per als alumnes entre 12 i 18 anys al millor conte . Dian Fossey , de Laia Hernández Munné. 75 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi per als alumnes entre 12 i 18 anys al millor poema . Vertigen , de Júlia Folqué Lastra. 75 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi per als alumnes del cicle superior de primària al millor conte . La llanterna màgica , de Natàlia Álvarez Fuentes. Un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi per als alumnes del cicle superior de primària al millor poema . El mar . Eva Arias Muñoz. Un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Una vetllada plena de reconeixements a la promoció de la poesia

En la seva intervenció de cloenda, l’alcalde Xavier Fonollosa ha valorat l’evolució del Premi en 47 anys i “a tota la gent que ho ha fet possible”, i ha destacat “el compromís insubornable de l’Ajuntament i la gent de Martorell amb la cultura per fer un poble que avança”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

De la seva banda, el regidor de Cultura Andreu González ha donat les gràcies “als treballadors de la Regidoria de Cultura, al jurat i a tots els agents que fan possible el Premi”, i ha posat en valor “la paraula que mereix ser escrita i que perdura”.

Andreu González, regidor de Cultura

El president del jurat, Àlex Susanna, ha destacat que el Premi Vila “és un dels més antics que perdura a Catalunya gràcies a la persistència i a la voluntat de renovar-lo cada any, gràcies al compromís ferm de l’Ajuntament amb la cultura”.

Àlex Susanna, president del jurat

La vetllada ha reconegut a entitats, comerços, col·lectius i iniciatives per la seva promoció envers la poesia: la Fundació Francesc Pujols; l’Atelier de les paraules -un taller a les escoles dins del programa Martorell 360-; 7 llibreries locals; 3 centres escolars que han impulsat tallers i el Club de Lectura de la Biblioteca.

També s’han lliurat els llibres editats dels guanyadors de l’edició passada: Llet de glacera -Alba Camarasa-, Mecánica -Vicente Luis Mora- i La Foradada -Llum Saumell-. La vetllada ha finalitzat amb un refrigeri a l’exterior del teatre.

Font: Joan Manuel Homar i Imanol Ulacia guanyen el 47è Premi Vila