Aquest migdia s’ha dut a terme a El Progrés una jornada de difusió, balanç i debat del Martorell Educa 360, una oferta d’activitats extraescolars bàsica, universal i gratuïta per als infants. El projecte ha acollit més d’un miler d’infants en el primer any de desplegament a casa nostra i els diferents agents congregats n’han fet una valoració molt positiva. N’han parlat l’alcalde, Xavier Fonollosa, la regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, responsables institucionals i agents de la comunitat educativa.
El Martorell Educa 360 és part del projecte educatiu Entorn, d’activitats extaescolars, al que Martorell està adscrit des de 2017. És, en paraules de Fonollosa, “molt ambiciós, perquè comporta un gran desplegament de recursos i hi implica tots els agents que participen del procés d’aprenentatge dels nens i nenes: professors, AMPAs, tècnics i monitors”.
Martorell ha estat una de les poblacions pioneres a Catalunya en aplicar-lo. En un any d’implantació, “en formen part més de 1.000 nens i nenes, que fan activitats extaescolars al seu centre”, ha dit Fonollosa. Alhora, ha posat èmfasi en el fet “que siguin activitats gratuïtes i universals. Gratuïtes pel fet que 650 d’aquests infants, el 65%, mai havien fet abans una activitat extraescolar, i universal per a que no hi hagi segregacions i que tothom s’hi pugui acollir. És donar oportunitats”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La regidora ha valorat l’esperit del projecte: “La transformació a millor de la nostar societat a través de l’educació ens interpel·la a tots. No és una responsabilitat que haguem de deixar només en mans de la comunitat educativa. És la suma de les nostres mirades, de les diverses perspectives i visions per enriquir-nos i millorar”, ha dit Rosende.
Per això ha agraït l’assistència a la jornada “de tants agents: docents; pedagogs; AMPAs; treballadors socials; tècnics; entitats; ajuntaments; Diputació; Generalitat i Consell Català de l’Esport”.
Soledad Rosende, regidora d’Ensenyament
L’acte l’ha moderat el periodista Víctor Saura i ha inclòs una presentació feta per l’equip Martorell Educa 360. Han intervingut el tècnic orientador d’àmbit comunitari Oriol Bosch; el director del Patronat Municipal de Serveis a les Persones de Martorell (PMSAPM) Valentí Santos i la coordinadora de la regidoria d’Ensenyament, Marien Fuentes.
Bosch ha explicat que, ara per ara, “hi ha 2 dies d’activitat esportiva i un d’activitat artística, tot i que els infants en poden fer més d’una. Això permet que en algunes escoles s’hagin arribat a fer quatre dies d’extraescolars. La idea per al curs vinent és que sigui així en totes”.
Oriol Bosch, tècnic orientador d’àmbit comunitari
A la segona part, s’ha obert un debat entre els representants institucionals convidats: la subdirectora general d’Atenció i Suport a la Comunitat Educativa del Departament d’Educació, Marcel·lina Bosch; el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport, Oriol Marcè i el professor de la Universitat de Girona col·laborador de l’Aliança Educació 360 de Catalunya, Edgar Iglesias.
Marcel·lina Bosch ha recordat que el programa mare, l’Entorn, “va néixer el curs 2004-05 i ja aplega 135 projectes a tot Catalunya, corresponents a 117 municipis”. També ha destacat que “són propostes educatives innovadores per donar esposta a les múltiples necessitats en el sistema educatiu, amb mirada comunitària i coordinada”.
Marcel·lina Bosch, subdirectora al Departament d’Educació
Combatre la vulnerabilitat i l’escletxa digital i educativa
Fa 3 anys es va presentar i dinamitzar l’Estratègia 360 a Martorell a la comunitat educativa local, com a resultat de l’adhesió del municipi a l’Aliança Educació 360 de Catalunya. En aquella jornada es va reflexionar i definir propostes per generar i millorar les oportunitats educatives, connectar els aprenentatges, garantir la igualtat d’oportunitats i enfortir la lògica comunitària que l’educació és cosa de tothom.
Una de les línies estratègiques que s’han impulsat, en treball conjunt entre l’Ajuntament i els centres educatius, AMPAs i entitats, ha estat l’impuls a una Carta Bàsica d’Activitats Extraescolars esportives i culturals, universal i gratuïta, a tots els centres d’educació infantil i primària. L’objectiu és el d’oferir al infants, adolescents i joves de Martorell unes activitats d’educació no formal accessibles i de qualitat. Un objectiu que s’ha fet realitat aquest curs escolar.
Per això, des de l’Ajuntament es va enviar una carta a totes les famílies amb nens i les escoles van fer d’agent difusor i informador. Així, com ha conclòs Fonollosa, “qualsevol nen o nena només s’ha d’apuntar i triar entre les molt variades activitats esportives, com ara el futbol o l’handbol entre d’altres, i les de caire cultural. N’hi ha de cinema, de teatre, de música, d’arts plàstiques…és un programa molt variat que omple una necessitat que hi era i que lluita contra les desigualtats quan s’és un nen”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Palesa la necessitat de projectes com aquest l’augment de situacions de vulnerabilitat i de la distància de l’escletxa digital i educativa, molt contundent durant la pandèmia. Aquest fet ha comportat la necessitat d’oferir oportunitats educatives més enllà de l’horari lectiu per a tot l’alumnat. Així, el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha començat a desenvolupar el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE) que promouen la personalització dels aprenentatges, la connexió dels temps educatius formals i no formals i el disseny d’activitats extraescolars accessibles i de qualitat. També des del Pla Català d’Esport a l’Escola apareixen noves directrius per col·laborar en el marc dels Plans Educatius d’Entorn en la promoció de l’esport d’àmbit comunitari.
Font: Jornada de valoració del primer any d’activitats extraescolars del Martorell Educa 360