La Biblioteca organitza dimecres el taller infantil ‘La fàbrica de Gianni Rodari’ al seu Instagram

Categories General

La Biblioteca Martorell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, organitza un nou BiblioLab telemàtic. Estarà dedicat a Gianni Rodari, una de les figures més representatives de la literatura infantil, de la qual enguany se celebra el centenari del seu naixement . El BiblioLab es farà dimecres, 18 de novembre, a les 17.30h, a través de l’Instagram Live de la Biblioteca (@bibmartorell ). L’acte s’adreça a nens i nenes a partir de sis anys d’edat.

L’italià Gianni Rodari (Omegna, 23 d’octubre de 1920 – Roma, 14 d’abril de 1980) va ser un mestre, escriptor, periodista i pedagog. Els seus llibres estan plens de creativitat, trenquen els esquemes preestablerts, ajuden a pensar sense prejudicis i a formular-se noves preguntes. Tot i el sentit crític, Rodari fa ús de l’humor i la fantasia per crear els seus llibres.

Comparava el seu treball d’escriptor per a infants amb el d’un fabricant de joguines, i volia que cada llibre absorbís tota la personalitat de l’infant de la mateixa manera que l’absorbeix una bona joguina, un bell joc. Creia que la creativitat de la mainada era una eina essencial per a canviar el món.

Durant la dècada de 1960, Rodari va anar recorrent escoles italianes i, a través del contacte directe i la interacció amb els menuts, va observar-ne les reaccions en llegir els seus contes i les va anotar per trobar més tècniques que el permetessin crear bones històries. D’aquestes anotacions, i de la seva experiència prèvia, va sorgir una de les seves obres principals: La gramàtica de la fantasia: introducció a l’art d’inventar històries (1973).

El 1953, va publicar un article en el setmanari Il Pioniere  que va titular Us ensenyo a inventar una història , en què, en forma de diàleg, exemplifica als seus lectors el procés creatiu d’una narració fent servir un binomi fantàstic constituït per una formiga i un elefant. L’any 1970 va rebre el Premi Andersen pel conjunt de la seva obra.

Al BiblioLab ‘La fàbrica de Gianni Rodari’, la canalla podrà aprendre a inventar petites històries a partir de desencadenants diversos: objectes, llocs, paraules o personatges. Aquestes històries es convertiran en escenes per poder ser representades. El taller ofereix la possibilitat d’explorar en la imaginació dels infants per construir un guió, alhora que combina el fet d’inventar amb el fet de representar la història, explica la tècnica de Cultura, Josefina Canals.

Josefina Canals, tècnica de Cultura

Una mostra dels contes creats per aquest mestre de la fantasia, de l’humor i de la creativitat, amb la participació de la Montse Vilà, qui aproximarà als menuts de la casa aquest món imaginari de l’autor.

Font: La Biblioteca organitza dimecres el taller infantil ‘La fàbrica de Gianni Rodari’ al seu Instagram