La FHSJDM organitza la 1a Jornada de Cardiologia del Baix Llobregat Nord

Categories General

El passat divendres 10 de novembre es va celebrar la 1a Jornada de Cardiologia Baix Llobregat Nord organitzada per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), que ha tingut lloc al Molí Fariner de Martorell. La jornada, que va comptar amb més de 90 participants, va ser inaugurada pel Dr. Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, juntament amb el Dr. Rafael Garcia, adjunt a la direcció del Servei d’Atenció Primària Alt Penedès-Garraf-Baix Llobregat Nord i la Dra. Rut Andrea, secretària de la Societat Catalana de Cardiologia.

La jornada formava part d’un projecte territorial formatiu per crear nous espais d’intercanvi, coneixement i diàleg entre els equips assistencials de l’assistència primària i les especialitats mèdiques. L’objectiu va ser millorar la competència en el diagnòstic i tractament de la fibril·lació auricular i de la insuficiència cardíaca; així com enfortir el coneixement de la importància en la prevenció, abordant des de l’atenció primària el control adequat dels factors de risc cardiovascular.

Durant la sessió també es va presentar el circuit entre el centre hospitalari de Martorell i l’atenció primària, i es va difondre el document de Ruta FA i el document de consens ja treballat prèviament en el territori. I va tenir un punt destacat, la menció al paper fonamental de la infermeria hospitalària i ambulatòria en la prevenció cardiovascular.

Aquesta jornada volia “compartir el coneixement entre els professionals de l’assistència primària i de l’atenció hospitalària envers la patologia cardíaca, sobretot la relacionada amb alteracions del ritme cardíac o la insuficiència cardíaca. Es va posar de manifest que tenim un bon sistema de coordinació i es van actualitzar els coneixements sobre aquest tema”, va dir el director general de la FHSJDM, Dr. Jordi Trelis.

Dr. Trelis, director general FHSJDM

“També es va posar de manifest la importància de la infermera referent, que coneix el cas i que fa que la relació entre la primària i l’Hospital sigui el més eficient possible en benefici del pacient. I es va destacar el paper de la infermera referent en la prevenció cardiovascular”, va indicar Trelis.

Dr. Trelis, director general FHSJDM

Des de la FHSJDM agraeixen a tots els ponents el nivell de les seves presentacions i també a tots els assistents la seva participació, que ha permès aconseguir que la 1a Jornada Cardiologia Baix Llobregat Nord hagi estat un èxit.

La primera part va ser moderada per la Dra. Maria Ysabel Saldarriaga de la unitat de Cardiologia de la FHSJDM. La Dra. Adriana Soto, coordinadora de la unitat de Cardiologia de la FHSJDM, va ser la primera ponent amb la presentació de la ruta fibril·lació auricular i el consens entre atenció primària i cardiologia de la FHSJDM. També va tractar l’anticoagulació al pacient crònic complex. A continuació, es van presentar diferents casos clínics de fibril·lació Auricular, des de l’òptica de l’atenció primària, per part de la Dra. Sonia Granado de l’EAP de Martorell Urban i la Dra. Mariela Cama de l’EAP d’Esparreguera.

La segona part de la jornada va ser moderada pel Dr. Yoel Tuya de la unitat de Cardiologia de la FHSJDM. La Dra. Mari Carmen Basalo de la unitat de Cardiologia de la FHSJDM va presentar les aportacions sobre el maneig de la insuficiència cardíaca en poblacions especials. La infermera de la unitat de Cardiologia del centre hospitalari de Martorell, Immaculada Pujol, va destacar el paper que juga la infermeria tant en la medicació com a l’educació sanitària, dins l’estratègia d’actuació per a la consecució dels objectius de la salut comunitària. I la sessió es va acabar amb la ponència sobre la prevenció del risc cardiovascular, presentada per la Dra. Marta Pérez de la unitat de cardiologia de la FHSJDM.

La cloenda va anar a càrrec de la Dra. Adriana Soto, qui va remarcar “la importància de la interrelació entre l’atenció primària i els centres hospitalaris per portar a terme una bona actuació davant el pacient cardiològic en tots els seus aspectes”.

The post La FHSJDM organitza la 1a Jornada de Cardiologia del Baix Llobregat Nord appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: La FHSJDM organitza la 1a Jornada de Cardiologia del Baix Llobregat Nord